AdRem oktober: over schoonheid en lekker bier

AdRem oktober: over schoonheid en lekker bier

Foto Rene Kok
1 oktober 2015
Geschreven door Michel Peters

‘Schoonheid is een venster op het goddelijke’, schrijft remonstrants predikant Marjan van Hal uit Leeuwarden in het oktobernummer van AdRem, het magazine van de Remonstranten. Ook op de preekstoel mag die schoonheid getoond worden, vindt Marjan. Zij ontwerpt daarom liturgische kleding met aandacht voor kleur, vorm en symboliek.

De schoonheid van de ziel vieren betekent mijns inziens ook dat je je eigenheid mag laten zien in dat wat je draagt. Dat je mag ‘stralen’, laten zien wie jij bent en wat jij mooi en belangrijk vindt. Kleding kan daarbij helpen. De zwarte academische toga, die wij in de protestantse traditie kennen, heeft niet als doel naar schoonheid te verwijzen. Voor mij, en voor vele anderen, speelt dit wel degelijk een rol als het gaat om geloof en liturgie. Nu tegenwoordig veel voorgangers albes of kazuifels dragen, met stola’s in de kleuren van het kerkelijk jaar, is er wel meer aandacht gekomen voor de betekenis van kleuren en symbolen in de kerk.

AdRem heeft dorst

Ook in het oktobernummer van AdRem: al eeuwen lang brouwen monniken bier achter de hoge muren van afgelegen kloosters. Trapppistenbier bijvoorbeeld is ongekend populair. Binnenkort brouwen moderne kloosterlingen dit gerstenat ook midden in de Bijlmer. ‘Abt’ Johannes van den Akker en brouwmeester Thomas Hermsen richtten onlangs het Kleiklooster op in een verdieping van een galerijflat in Amsterdam Zuid-Oost.

De ‘kloosterlingen’ hebben een gewone baan, maar stellen ook tijd beschikbaar voor gemeenschappelijke activiteiten en voor anderen. Binnenkort wordt er zelfs bier gebrouwen, in een eigen brouwerij vlakbij het kleiklooster. Een kloostertuin is er al: de gemeente Amsterdam stelde een stuk grond van 2500 vierkante meter beschikbaar. Drie soorten bier staan al te rijpen; tijdens de feestelijke opening van 17 oktober zijn ze te proeven.

Proefnummer AdRem, remonstrants magazine

Vraag nu een proefnummer aan van AdRem, het remonstrantse magazine!

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees