7 februari 2023
Geschreven door Michel Peters

Terug van weggeweest na een lange coronastop: onze landelijke, remonstrantse Beraadsdag. Altijd een feest van ontmoeting en inspiratie. Op 22 april is het weer zover. Dan organiseren wij de Beraadsdag ‘Vele talen, in alles de liefde’ van 10.30 – 16.30 uur in de kerk van Vrijburg Amsterdam. Kosten €20,-. Komt u ook? U kunt zich hier opgeven voor de dag.

Ochtendprogramma

Thijs Lijster is de hoofdspreker op de dag. Hij is universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de RU Groningen en publiceerde onlangs het boek ‘Wat we gemeen hebben. Een filosofie over de meenten.’ Hij gaat in op de vraag welke gemeenschappelijke taal we nog over hebben in onze gefragmenteerde en gepolariseerde wereld. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Middagprogramma

In de middag gaan we zelf aan de slag in verschillende workshops die lichaam en geest prikkelen:

1. Cyanotype maken met Karin Bosch
Maak kennis met de bijzondere techniek van het cyanotype printen. Een oude techniek waarmee je door voorwerpen, bloemen, planten en negatieven op lichtgevoelig papier te belichten, intense cyaanblauwe prints maakt, die ontstaat door blootstelling aan zonlicht. Tijdens de workshop oefen je de techniek. Je kunt botanische afbeeldingen maken of collages van objecten, planten of bloemen. Kim Magnee houdt een korte inleiding over de taal van planten.

 

2. Op de tast met Kirsten Slettenaar
Bij dit gezegde denk je misschien aan mensen die blind zijn en die alles ‘op de tast’ moeten doen. Maar geen van ons zou ver komen zonder ons tastzintuig. In deze workshop gaan we verkennen hoe je de signalen van je grootste zintuig beter gewaar kunt worden, waarom je tastzin belangrijk is én hoe dit alles kan bijdragen aan jouw zoektocht naar zinvol bestaan.

3. Sterrenstof dat sterren overpeinst met Pieter Hartevelt
Wat is de plaats van mens en aarde in het uitgestrekte universum? Dankzij de Hubble en James Webb ruimtetelescopen kunnen we verder dan ooit kijken, tot aan de grenzen van het waarneembare heelal. In deze workshop neemt hij u mee langs sterren, sterrenstelsels en nog exotischere objecten en stelt de vraag wat wij er in dit grote geheel toe doen.

4. Film als inwijding in een transitionele werkelijkheid met Amber de Rooij
Films staan, met name als ze zijn gebaseerd op de Reis van de Held (Joseph Campbell), in een oude universele wijsheidstraditie. Daarnaast heeft film, als bijzondere vorm van kunst, het vermogen om ons diep in onze ziel te raken. Uniek voor de speelfilm is het fenomeen cinematische elevatie. Wij wórden als het ware het karakter in de film en mogelijk kunnen we daar iets van meenemen naar ons dagelijks leven. In de workshop gaan we dieper in op dit verschijnsel en wellicht beleven we zelf cinematische elevatie gedurende de workshop met behulp van een korte film!

5. Zangworkshop met Maarten van der Bijl
Hoe fijn is het niet om te zingen? Behoeft dat nog aanprijzing? ‘Zingen is dubbel bidden’, zei Augustinus al. Maarten van der Bijl, cantor-organist in de Geertekerk, laat ons alle vezels in ons lijf voelen in deze zangworkshop.

6. Chi Kung, de taal van het lichaam met Ariëlle Brouwer i.s.m. Isabelle Biais
Chi Kung is een eeuwenoude Chinese bewegingsleer. Het helpt om de gezondheid en het evenwicht tussen lichaam en geest te bevorderen. Chi is volgens de Chinese geneeskunde de kracht die stroomt door al wat leeft, de gemeenschappelijke bron tussen mens en natuur. Chi brengt lichaam, geest en omgeving met elkaar in harmonie.

Ariëlle Brouwer
Isabelle Biais

Ariëlle en Isabelle leiden je door een reeks oefeningen heen waarin je dit kan gaan ervaren. In stilte, met hier en daar uitleg. Iedereen kan meedoen!

7. Kriebelpootjes met Mark van Praagh
Insecten tekenen met fineliners en aquarelpotlood. Er liggen 100 prachtige foto’s klaar van insecten. Mark vertelt en laat zien hoe je een insect kunt tekenen met fineliners, aquarelpotlood en penseel. We tekenen op briefkaartformaat waardoor het overzichtelijk wordt en haalbaar is voor iedereen.

Uitgangspunt voor deze dag is het boek ‘Vele talen, in alles de liefde’ dat in het voorjaar van 2021 werd uitgegeven door de Remonstranten. Het is nog te bestellen in onze webshop.


Komt u ook op onze beraadsdag 2023?
Aanmelden kan al via www.remonstranten.nl/webshop

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees