Beraadsdag: sektes, hoeveel risico loop jij?

5 februari 2016
Geschreven door Michel Peters

Loop jij het risico om ingepalmd te worden door een sekte? Hoe sektegevoelig ben jij eigenlijk? Henri Frölich, predikant voor de VVP in Noord Holland,  organiseert op 12 maart tijdens de remonstrantse beraadsdag ‘Gidsen en goeroes’ een workshop over sekten. Hij onderwerpt je daar aan een pittige ‘sektegevoeligheidstest’.

Warm bad, koude douche

“Mijn workshop heet ‘Sekten: warm bad of koude douche?’, zegt hij. ‘In het begin is een sekte een warm bad. Je wordt opgenomen in een hechte gemeenschap, veel mensen in onze tijd hebben daar behoefte aan.  Alles lijkt koek en ei. Vervolgens worden er vaak zelfontplooiingscursussen aangeboden en kun je in de hiërarchie opklimmen. Maar ondertussen is de kans groot dat je veel geld kwijt raakt en dat je de contacten met vrienden en familie moet opgeven. De dwang wordt steeds groter, je zwemt steeds verder in de fuik.”

We doen de test twee keer

“Een sociologisch onderzoek uit 2013 heeft overigens uitgewezen dat het gevaar van sekten erg mee valt. Zij kunnen wel rare ideeën hebben, maar veelal – zeker in Nederland – vormen zij geen maatschappelijk probleem of gevaar.  Op individueel niveau berokkenen zij echter veel leed, denk aan psychologisch geweld en misbruik. Het zal toch je kind maar zijn dat in een sekte verzeild raakt en alle banden met het thuisfront moet verbreken!”

Henri Frölich promoveert op het onderwerp sekten. Hij vertelt je dus over alle ins en outs van het verschijnsel. Op het eind van de workshop, na zijn verhaal over sekten, laat hij je een tweede keer de test doen. Benieuwd of je dan anders scoort!

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees