5 februari 2016

Beraadsdag: sektes, hoeveel risico loop jij?

Geschreven door Michel Peters

Loop jij het risico om ingepalmd te worden door een sekte? Hoe sektegevoelig ben jij eigenlijk? Henri Frölich, predikant voor de VVP in Noord Holland,  organiseert op 12 maart tijdens de remonstrantse beraadsdag ‘Gidsen en goeroes’ een workshop over sekten. Hij onderwerpt je daar aan een pittige ‘sektegevoeligheidstest’.

Warm bad, koude douche

“Mijn workshop heet ‘Sekten: warm bad of koude douche?’, zegt hij. ‘In het begin is een sekte een warm bad. Je wordt opgenomen in een hechte gemeenschap, veel mensen in onze tijd hebben daar behoefte aan.  Alles lijkt koek en ei. Vervolgens worden er vaak zelfontplooiingscursussen aangeboden en kun je in de hiërarchie opklimmen. Maar ondertussen is de kans groot dat je veel geld kwijt raakt en dat je de contacten met vrienden en familie moet opgeven. De dwang wordt steeds groter, je zwemt steeds verder in de fuik.”

We doen de test twee keer

“Een sociologisch onderzoek uit 2013 heeft overigens uitgewezen dat het gevaar van sekten erg mee valt. Zij kunnen wel rare ideeën hebben, maar veelal – zeker in Nederland – vormen zij geen maatschappelijk probleem of gevaar.  Op individueel niveau berokkenen zij echter veel leed, denk aan psychologisch geweld en misbruik. Het zal toch je kind maar zijn dat in een sekte verzeild raakt en alle banden met het thuisfront moet verbreken!”

Henri Frölich promoveert op het onderwerp sekten. Hij vertelt je dus over alle ins en outs van het verschijnsel. Op het eind van de workshop, na zijn verhaal over sekten, laat hij je een tweede keer de test doen. Benieuwd of je dan anders scoort!

Over Michel Peters

Michel Peters

Michel Peters (1962) werkt als projectmedewerker bij de Remonstranten. Hij studeerde Nederlands en werkte voorheen als senior beleidsmedewerker bij de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Gerelateerd