Hoe ik het tumult ervaar op de Bible Belt rondom De Leven

Hoe ik het tumult ervaar op de Bible Belt rondom De Leven

25 september 2015
Geschreven door Jaap Marinus

Wat doe je als landelijk dagblad als de Remonstranten een initiatief starten op de Bible Belt? Dan spreek je even wat predikanten die daar wel eens grote bezwaren tegen kunnen hebben. Vanuit de geschiedenis natuurlijk. Niet omdat dat initiatief nou meteen zo slecht is. Spontaan begonnen dominees van lokale kerken ook stukjes te schrijven in hun kerkbladen. ‘Lachwekkend initiatief’, was een van de uitspraken. ‘Remonstranten beginnen bij de mens, wij bij de Geest. Dat lijkt mij veelzeggend.’ zei een andere dominee. “Wat vind je daar nu van?” Werd mij door andere journalisten gevraagd en zelfs collega’s en vrienden waren benieuwd naar mijn houding ten opzichte van zulke statements.

Nu hebben wij onze eerste avond gehad. Die was in twee woorden: bijzonder inspirerend! Op dinsdag 22 september luisterden we naar acht verhalen van acht verschillende vertellers die ieder met hun eigen associatie kwamen bij de frase ‘Het gebeurde in die zomer‘. Gesprekken werden in de pauzes en na afloop tot in de late uurtjes gevoerd. Iedereen was enthousiast. De een met een actief kerkelijk leven, de ander met een atheïstische wereldvisie. Zo uiteenlopend als het publiek was, zo waren ook de verhalen.

Onbegrip

De deur staat altijd open voor iedereen. Ook die van mijn huis. Of we daadwerkelijk in gesprek gaan met predikanten en bij elkaar kunnen komen, dat durf ik op voorhand niet te zeggen. En eerlijk is eerlijk: ik begrijp die herders wel. Ik kom zelf uit een orthodox milieu en was naar eigen besef ten volle overtuigd (bedankt Eric Cossee). Sterker nog: ik was een soldaat van Christus. Maar als je wereld groter wordt, dan worden ook denkbeelden genuanceerder. Hoe meer ik weet, hoe minder ik weet, zei de grote filosoof Socrates al. Televisiepresentator Arie Boomsma schreef een sterke repliek in de lijn van deze filosoof, aan alle harde tweets die hij ontving, op zijn blog:

Maar wees gewaarschuwd; als je mensen leert kennen wordt het aanzienlijk veel moeilijker om ze te haten, of er bang voor te zijn. Dat heeft weer overal invloed op. Uw kijk op de wereld, uw dagbesteding die nu zo lekker rond het anoniem fulmineren op internet gebaseerd is, op alles eigenlijk. Dus denk er nog even goed over na. U weet mij te vinden.

Dát is wijsheid. Vergroot je kennis van de wereld en je moet concluderen dat dingen niet zo eenvoudig zijn als ze soms lijken. Dat wens ik iedereen toe, inclusief mijzelf. Ik zou niet willen oordelen over kerken die ik nooit bezocht of over personen die ik nooit sprak. Vergeef me als ik dat ergens wel doe. Het enige dat ik kan doen is inhaken op wat ik om mij heen zie en hoor. Dat is wat we met De Leven willen doen: een plek bieden aan jonge mensen waar alles gezegd mag worden. Of dat in plaatselijke kerken nu wel of niet kan, de jongvolwassenen die ik spreek ervaren weinig ruimte, dus staan wij voor hen klaar.

Lidmaatschap

Je hoeft geen lid te worden van ons. Je hoeft je niet te bekeren tot het remonstrantisme, als dat überhaupt al bestaat of kan. Blijf lekker jezelf, maar weet dat er een plek is waar je mag zijn wie je bent en mag zeggen wat je vindt. Dat is mijn droom voor de Bible Belt, en niets anders.

Tijdens de avond was EenVandaag Radio op bezoek. Wil je mijn stem horen, luister het dan terug op Radio 1.

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees