Daar zijn de Remonstranten weer!

Daar zijn de Remonstranten weer!

22 september 2016
Geschreven door Tom Harkema

Op 6 januari 1941 sprak de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt de jaarlijkse State of the Union uit. Zeg maar de Amerikaanse troonrede. Het was acht maanden voordat de VS zich daadwerkelijk in de tweede wereldoorlog mengden, na de Japanse aanval op de marinebasis Pearl Harbor. De kern van zijn betoog bestond uit de ‘Four Freedoms’:

  • vrijheid van meningsuiting
  • vrijheid om God te aanbidden op elke manier
  • vrijwaring van gebrek
  • vrijwaring van angst

Later vormden de vrijheden de basis voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Het is weer tijd voor de reclamecampagne

Nu, 75 jaar later is het jaarthema van de Remonstranten: Pleidooi voor Vrijheid. Op veel manieren besteden we hier de komende tijd aandacht aan. Deze maand verscheen een AdRem-special over het thema, op de website plaatsen we blogs, diverse remonstrantse gemeenten organiseren activiteiten en ook de komende beraadsdag staat in het teken van Pleidooi voor Vrijheid. Daarom is het heel logisch dat ook de reclamecampagne dit najaar uitgaat van vrijheid. In oktober organiseren we opnieuw de ‘Preek van de Week’: op vier zondagen (2, 16, 23 en 30 oktober) preken Henk v.d. Berg (Lochem), Sigrid Coenradie (Deventer), Marieke Fernhout (Arnhem) en Lense Lijzen (Groningen) over de ‘Four Freedoms’. Op elke voorafgaande vrijdag en zaterdag vragen we er aandacht voor via radiocommercials op NPO Radio 1, 2 en 4 en zetten we hele preek online.

Maar we beginnen komende week met de bekende posters die óók gaan over vrijheid: ‘Mijn God gelooft in mij’, Mijn God dwingt me tot niets’, ‘Mijn God laat zich niet kennen’ en ‘Mijn God kan tegen een grapje’. Ze hangen op stations en in bushokjes, overal waar remonstrantse kerken zijn.

Gaat dat zien en horen.

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees