12 september 2015

De Leven: Remonstranten starten initiatief op Bible Belt

Geschreven door Redactie

De Remonstranten, die in 2014 opzien baarden met een door de NS geweigerde postercampagne, gaan zich in Ede inzetten voor twintigers en dertigers met ‘De Leven‘. Motivaction deed afgelopen jaar onderzoek onder christelijke jongvolwassenen op de Bible Belt. ‘Ga geen kerkje spelen!’, zo luidde het nadrukkelijke advies van het onderzoeksbureau uit Amsterdam.

Initiatiefnemer theoloog Jaap Marinus (32), van huis uit baptist: ”Mijn leeftijdsgenoten denken genuanceerder over het geloof dat de, vaak orthodoxe kerk ze voorschotelt. Veel jongeren haken af en verlaten de kerk via de achterdeur. Er is dan niets voor hen. Dat kan anders. Naast of in plaats van het rustmoment op zondagochtend hebben twintigers en dertigers die ik spreek behoefte aan interactie, ontmoeting en de verkenning van nieuwe wegen. Eventueel met het verhaal van de bijbel.”

Kwaliteit en humor

“Als je alle zingevers en religies wel hebt gezien, dan wordt het tijd voor het echte werk”, zegt Jaap Marinus. Het geloof van onze tienerjaren houdt vaak geen stand. Dit gaat in meerdere of mindere mate gepaard met een geloofscrisis.” De aanbevelingen van Motivaction worden opgevolgd: “Het is echt trial and error, maar de laagdrempelige activiteiten met kwaliteit én humor moeten een open plek bieden aan de groeiende groep twijfelende gelovigen die binnen de context van het christendom naar een veilige plek zoeken.” Verhalen, filosofie, vriendschap, eten en andere bijeenkomsten moeten voer bieden voor de doelgroep om na te denken en te praten over de dingen in het leven die er écht toe doen.

Tom Mikkers, algemeen secretaris, over dit project: “Het is een vormvrije opdracht die Jaap kreeg: ‘Laat je niet inkaderen door bestaande kerkelijke vormen.’ We hopen dat we zo nieuwe mensen kunnen bereiken. Niet om zieltjes te winnen, maar wel om te laten zien dat vrij en verdraagzaam geloven tot de mogelijkheden behoort.”

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd