De Leven Utrecht ging van start, dit kwam ervan terecht

De Leven Utrecht ging van start, dit kwam ervan terecht

6 juni 2018
Geschreven door Jorn den Hertog

Op woensdag 16 mei had De Leven Utrecht zijn eerste evenement in de mooiste (grachten)stad van Europa: Utrecht! TENx9 Storytelling stond op het programma en we maakten kennis met De Leven. Middenin de stad kwamen ruim 25 (van elkaar onbekende) mensen samen om te luisteren naar verschillende eerlijke verhalen. Hieronder een kort verslag over de start van De Leven Utrecht.

Een wereld van verschil

Het hek is nu van de dam, maar waar begon dit verhaal over De Leven in Utrecht eigenlijk? Vorig jaar kwam ik, Jorn, in contact met Jaap Marinus en vertelde hij over de plannen om niet alleen in Ede een community met de naam De Leven te hebben, maar ook in andere steden. De vraag was of ik het in mijn stad wou gaan proberen… Dit is een eer en ik ben een paar maanden geleden enthousiast begonnen met brainstormen en het verkennen van mogelijkheden. Met de nodige voorbereidingstijd (én de tegenslagen die daar blijkbaar bij horen) zijn we twee weken geleden begonnen met een avond Storytelling.

Het thema van de avond Storytelling was ‘Een wereld van verschil’. Zes verschillende mensen spraken ieder, maximaal tien minuten, over een grote verandering in hun persoonlijke leven. Wat heeft ervoor gezorgd dat ze nu anders kijken naar zichzelf, het leven en naar God? Om 20.00 uur begon de avond en in een grote kring deelde steeds één van de sprekers zijn/haar kwetsbare verhaal. Het was bijzonder om te merken hoe open en kwetsbaar de sfeer was. Na elk verhaal was er ruimte om vragen te stellen en met volle aandacht raakten deze verhalen en vragen ons. Veel verhalen gingen over de zoektocht naar God, het geloof even kwijt zijn, of merken dat je, als jongvolwassene, de dingen niet meer kan doen/zien zoals je dat altijd deed/zag.

Is deze avond alleen voor christelijke mensen?

Eén van de bezoekers stelde na het tweede verhaal de vraag: “Ik dacht dat het alleen maar Storytelling was – is deze avond alleen voor christelijke mensen?” Deze bezoeker is tot elf uur gebleven en vertelde een hele goede tijd te hebben gehad. Na de avond is een groepje mensen de straat nog overgestoken, naar een café. Zoals het hoort. Oprechte ontmoetingen en respectvolle gesprekken over geloven staan centraal bij De Leven. Als jonge mensen zijn we op zoek naar nieuwe woorden en manieren van een verdraagzaam christendom, zonder veroordeling. We willen samen ontdekken wat opnieuw de relevantie kan zijn van een oud geloof.

De volgende ontmoeting is op donderdag 28 juni. Houd de website en de Facebookpagina in de gaten voor meer info en wat er die avond georganiseerd wordt. Denk aan iets ontspannends, in een park of op het water. Eén ding is zeker: het wordt gezellig. Tot dan!

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees