De Remonstranten wonen een Koreaanse dodenmis bij!

De Remonstranten wonen een Koreaanse dodenmis bij!

3 mei 2023
Geschreven door Michel Peters

De Remonstranten wonen op zaterdagavond 17 juni 2023 de Koreaanse dodenmis ‘YeonDo – Bosch Requiem’ bij in de Grote Kerk in Den Haag. Van 19.30 – 20.00 uur verzorgen de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh met de Nederlands-Sri Lankaanse dirigent Manoj Kamps eerst een inleiding voor ons. De voorstelling zelf is te beluisteren van 20.30 – 22.00 uur.

Foto: Foppe Schut

Mysterie van de dood

Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt, wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Nog nooit klonk het dodenmis ritueel zo louterend: Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum. Het publiek maakt letterlijk deel uit van een intense concertervaring. Onbegrensde, tijdloze muziek die moeiteloos eeuwen doorkruist.

Koreaanse katholieke kerktraditie

Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componiste is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Ohs livemuziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.

Tijdloos ritueel

In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en een alt, die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen.

Wees erbij en koop hier uw kaartje:
https://www.amare.nl/nl/agenda/1339/Dag_in_de_Branding_67/YeonDo_Bosch_Requiem

Laat ons even weten of u komt: info@remonstranten.org

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees