Don’t look up! Remonstranten organiseren klimaatdag op 29 oktober

Don’t look up! Remonstranten organiseren klimaatdag op 29 oktober

Copyright Love the Garden
19 september 2022
Geschreven door Redactie

Kom ook naar de klimaatdag die de Remonstranten organiseren op 29 oktober van 10.30 – 15.30 uur in de Geertekerk in Utrecht. Aanmelden kan via www.remonstranten.nl/webshop. Deze dag wordt georganiseerd door Geloof & Samenleving met medewerking van Mpho Tutu van Furth, Carla Dik-Faber, Geke van Vliet en Jan-Jorrit Hasselaar. Iedereen is van harte welkom.

Hoe om te gaan met ecologische vraagstukken? Dat staat op deze dag centraal. Wat is het goede leven in tijden van klimaatverandering? Deze vraag is zeer urgent, zeker na de zeer droge zomer in Nederland en daarbuiten, extreem lage waterwaterstanden in onze rivieren en de vele bosbranden in Zuid – Europa.

Don’t look up nodigt uit om niet weg te kijken, maar samen op reis te gaan om ecologische vragen eerlijk te onderzoeken en praktisch hanteerbaar te maken vanuit vertrouwen, hoop en liefde. Op 29 oktober willen we samen vieren, leren en elkaar versterken als diaconie, kerkgemeenschappen en voorgangers.

Programma

10.30 uur: Inloop

11.00 uur: Groene Viering

11.30 uur: Woord van welkom door Rachelle van Andel, voorzitter G&S

11.40 uur: Inleiding door Mpho Tutu van Furth

12.00 uur: Panelgesprek
-Reactie en pitch door Geke van Vliet 
-Reactie en pitch door Carla Dik-Faber
-Gesprek met Geke van Vliet, Carla Dik-Faber en Mpho Tutu van Furth

12.30 uur: Lunch

13.30 – 15.00 uur: Workshops
(Keuze uit 2 workshops. Elke workshop duurt 45 minuten en wordt 2 keer gegeven)

 1. Workshop: Jij en Klimaatverandering:
  Wat wil jij doen? Wat zijn je uitdagingen, vragen en ambities? Hoe voel jij je betrokken bij dit grote onderwerp? Delen van ervaringen en ruimte voor gesprek en uitwisseling.
  Workshopleider: Reneé Schreuder (bestuurslid Geloof & Samenleving)
 2. Workshop: Jij en je omgeving: het voeren van klimaatgesprekken
  Wonen, werken, reizen en eten doen we samen met anderen. Hoe kun je anderen betrekken bij gewenste veranderingen die voor jou belangrijk zijn? Hoe voorkom je dat je in vervelende discussies belandt?
  Workshopleiders: Geke van Vliet en Beppie van der Waal (lid diaconie Geertekerk)
 3. Workshop: Klimaat en Kerk
  Hoe kun je je kerkelijke gemeenschap vergroenen? Wat is daarvoor nodig? Wat gebeurt er al en hoe kun je elkaar inspireren? Meer informatie volgt.
  Workshopleider: Carla Dik-Faber
 4. Workshop: Jij, klimaat en de wereld: Inspiratie vanuit de Wereldraad van Kerken
  Samen met alle lidkerken van de wereldraad van kerken willen wij handen en voeten geven aan ‘The Living Planet: Seeking a Just and Sustainable Global community’. Dit document hebben wij unaniem aangenomen op de Assemblee in Karlsruhe afgelopen zomer.
  In deze workshop wordt de inspiratie van de wereldraad gedeeld en een vertaalslag gemaakt naar de eigen geloofsgemeenschap in Nederland. Wat kunnen wij leren van de assemblee en hoe kunnen wij zelf met deze thema’s aan de slag gaan?
  Workshopleider: Rachelle van Andel (Bestuur Geloof & Samenleving, afgevaardigde assemblee namens de Remonstranten)

15.00 uur: Delen van de oogst

15.30 uur: Liturgische afsluiting

Aansluitend: Borrel

Meer over de sprekers

Mpho Tutu van Furth is in 2022 benoemd tot predikant van de Amsterdamse kerk Vrijburg. Ze is Anglicaans priester, spreker, schrijver, theoloog, kunstenares, moeder en jongste dochter van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu.
Ze draagt de filosofie van Ubuntu uit die mensen inzicht geeft in zichzelf en in de verbinding met anderen. Het woord betekent letterlijk ‘menselijkheid’. Ubuntu gaat er vanuit dat iemand alleen maar iemand is via andere mensen. Op wat voor manier kan deze filosofie ons helpen bij het klimaatvraagstuk?

Carla Dik-Faber, projectleider GroeneKerken en voormalig lid Tweede Kamer met de uitverkiezing tot Groenste politica in 2017

Geke van Vliet, Doopsgezind predikant en PhD-kandidaat op ecotheologie (Humboldt universiteit Berlijn en Universiteit van Pretoria)

Dr. Jan Jorrit Hasselaar, econoom & theoloog, directeur Amsterdam Centre for Religion & Sustaianable Development (Vrije Universiteit)

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees