Vandaag, 17 oktober – Wereldarmoededag – staan we onder meer stil bij het verontrustende feit dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens. Uit onderzoeken blijkt dat geldzorgen een groot ondermijnend effect hebben op kinderen en jongeren. Zowel op hun mentaal welzijn als in de mate waarin zij kansen krijgen in de samenleving. Ook zij moeten volwaardig kunnen blijven meedoen. Het is een levensgroot probleem waarover we meer moeten leren, ons inleven, en met zijn allen naar passende oplossingen zoeken.
Ook Soner heeft de pech tot deze doelgroep te behoren. Hij krijgt veel mee van de stress door armoede en schulden bij zijn ouders. Hij loopt vaak in dezelfde, slecht passende kleding. Heeft geen sportkleding en ook geen winterjas. In de winter heeft ie het best koud. Zijn ontbijt krijgt hij op school. Fruit en ander eten halen zijn ouders bij de Voedselbank. Hij ziet gewoon dat andere kinderen er beter uitzien; die gaan vaker onder de douche en hebben nieuwe schoenen aan.
Klasgenoten vertellen over uitjes in het weekend en over de zomervakantie, waar ze naar toe zijn geweest. Soner heeft in de vakantie gewoon in de buurt in de speeltuin gespeeld en een paar nachten bij opa en oma gelogeerd. Dat was fijn, maar echt op vakantie gaan, dat zou hij eigenlijk veel leuker vinden. Andere mensen ontmoeten, bezoek krijgen… hij kent alleen zijn ouders en opa en oma.
Af en toe heeft Soner hoofdpijn; hij kan niet goed slapen als hij zijn ouders hoort praten over wat ze weer moeten betalen. Als hij niet goed geslapen heeft kan hij zich op school niet goed concentreren, dan is hij stil en voelt zich eenzaam. Hij ziet op tegen zijn verjaardag. Een feestje kan hij niet geven. In de klas trakteren kan eigenlijk ook niet. Zijn moeder zei, dat zij haar best zou doen.
Hij durft ook geen vriendje mee naar huis te nemen. Zij hebben geen computer en ook geen internet. Soner is blij dat hij niet gepest wordt, maar hij ziet wel dat kinderen naar hem kijken. Dan zien ze zeker zijn verschoten kleding en oude schoenen.
Arm leven is meer dan onvoldoende geld hebben. Het is een gebrek aan perspectief. Het lijkt alsof de wereld bol van kansen staat, maar er jou maar weinig gegund zijn. Soner loopt door zijn armoedige jeugd een 0 – 10 achterstand op.
Het thema ‘kind en armoede’ staat centraal op de diaconale dag ‘Dicht de Kloof – Ieder kind kansrijk zonder armoede, die Geloof & Samenleving op 4 november a.s. in de kerk Vrijburg te Amsterdam organiseert. Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, is onze hoofdspreker. U bent allen van harte welkom! Denkt u ook mee met ons?
Lees meer op onze website.
Volgens de Europese commissie (1989) zijn mensen arm wanneer ‘de materiële, culturele en sociale middelen onvoldoende zijn om op een manier te leven die als minimaal aanvaardbaar wordt gezien in de samenleving waarin men leeft.” Als grens van wat in Nederland financieel minimaal aanvaardbaar is, hanteert het Sociaal en Cultureel Planbureau een ‘niet veel, maar toereikend’ besteedbaar inkomen.
Uit de Volkskrant van een paar weken geleden: het aandeel burgers dat onder de armoedegrens woont, is het grootst in de wijk Het Duifje in Arnhem. In dit postcodegebied leeft 22,5 procent van de bewoners onder de armoedegrens volgens het armoedecriterium van het Sociaal Cultureel Planbureau. Op de lijst van twintig armste postcodegebieden van Nederland staan daarnaast : 9 buurten in Rotterdam; 7 in Den Haag; 1 in Amsterdam-West, de Kolenkitbuurt; 1 in Leeuwarden en 1 in Utrecht, de Zambesidreef en omgeving.