Grolsch, Bols en de Remonstranten

Grolsch, Bols en de Remonstranten

9 juni 2015
Geschreven door Tom Mikkers

Toegegeven het bier van Grolsch is ouder. En de jenever van Lucas Bols komt uit 1575. Maar als je een kerk ook ziet als geestverruimend middel, dan zijn 395 jaar Remonstranten niet te negeren. Op zaterdag 6 juni vond de 395e Algemene Vergadering van de Remonstranten plaats. In de Geertekerk in Utrecht kwamen de Remonstranten bij elkaar en bespraken het beleid van het afgelopen jaar en keurden de plannen voor het volgende jaar goed.

Jaarrede

Voorzitter mr Cees de Monchy stond in zijn jaarrede stil bij de eerste resultaten van de remonstrantse campagne om vrienden te werven:

We hebben een steen in de vijver geworpen en beweging veroorzaakt. We begonnen vorig jaar met de Goddeeltjes. Alle remonstranten ontvingen de cassette met de boekjes door remonstrantse theologen geschreven. Bij de boekjes verscheen ook een filmpje geven/ontvangen/delen dat op youtube door bijna 50000 mensen is bekeken. Zoveel mensen hebben we nog nooit bereikt.

De lancering van de campagne kreeg een extra boost dankzij de aanvankelijke weigering van de NS onze posters op te hangen. Er was ruime media-aandacht voor onze poging om vrienden te werven (…) Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat we al na enkele maanden campagne mogen concluderen dat we het vriendenlek enigszins hebben gedicht. Voor het eerst in 45 jaar zijn we niet gekrompen in ledental. Dat is ons aller inspanning.

(…) Het hoe en wat achter vrienden werven beginnen we echter langzaam maar zeker in de vingers te krijgen. Maar we moeten ook echt nieuwe dingen leren. Wat dat betreft is dit eerste jaar ook een jaar van inregelen. Wie een probleem oplost krijgt er altijd nieuwe problemen voor terug. Net als in het echte leven.

Online

Ook de online activiteiten kregen in de vergadering alle aandacht, allereerst in de genoemde jaarrede van de voorzitter:

Met een nieuwe website en goede analyse van de bezoekcijfers kunnen we ook hier de kring rond de remonstranten vergroten. Op Facebook zijn we zelfs de grootste kerk in Nederland.

Tijdens de vergadering werd vervolgens ook de nieuwe website van de Remonstranten gepresenteerd.

De blik verruimen

Na jarenlange aandacht voor krimp en een grondige bezinning hoe je als kerk in een seculiere context toch mensen aan jouw boodschap kunt verbinden wordt het tijd om de horizon te verbreden. Zoals de voorzitter aangaf:

Maar we zullen als kerk zeker ook aandacht moeten blijven geven aan onze kernwaarden. Terugkeren naar de vraag “wie is onze naaste?” – een vraag die in het Evangelie steeds weer klinkt en waarbij Jezus zeer helder is: dat is degene aan wie je barmhartigheid bewijst. Geloof begint bij jou luidt de nieuwe pay-off van ons kerkgenootschap.

De vraag wie onze naaste is, begint ook bij jou. En mag ik een voorzet geven? Je naaste zijn nieuwe remonstrantse vrienden die zich juist niet hoeven aan te passen. Je naaste zijn kinderen die vluchten voor oorlog en geweld. Je naaste zijn degenen met wie jij bed, bad en brood deelt. Je naaste zit naast je vandaag tijdens deze algemene vergadering.

En zo is dat. Terug naar die naaste. De blik verruimen. Bols en Grolsch, jullie mogen je vierhonderd-jarig bestaan eerder hebben gevierd dan de Remonstranten. Wij komen eraan. Op de toekomst!

Over Tom Mikkers

Tom Mikkers

Tom Mikkers was tussen 2008 en 2016 algemeen secretaris van de Remonstranten. Hij is theoloog en werkte ook als remonstrants predikant in Eindhoven, Amsterdam en Delft. In 2011 won hij de Spaanprijs, een prijs voor kerkelijke communicatie. Hij schreef de boeken 'Religiestress', 'Coming Out Churches' en 'Het voelt echt goed'.

Gerelateerd

19 september 2023

Vieren met de klimaatmadonna

De Remonstranten in Leeuwarden haalden de klimaatmadonna in huis bij een viering en droegen haar rond door de stad... Le
14 september 2023

Remonstrants dichter Jacob Westerbaen in de ban van Erasmus

Aan de rand van Den Haag ligt het landgoed Ockenburgh. Eind juni werd er nog stevig onderhandeld over een landbouwakkoor
24 augustus 2023

Politieke partijen verbieden? #Tolerantielezing

Mag een democratie zich verweren tegen krachten die haar proberen omver te werpen, vraagt Bastiaan Rijpkema zich af?.. L