24 maart 2016

Het paaslicht op zien komen in Hoorn

Geschreven door Michel Peters
Remonstranten Foto: Paul van de Velde Het paaslicht op zien komen in Hoorn

Met Pasen en de dagen daarvoor (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) staan de remonstrantse kerken voor je open. Je kunt deelnemen aan vieringen, wakes en meditaties door het hele land. Vandaag willen we je wijzen op Hoorn, waar ze een nachtje doorhalen, de Paasnacht, om precies te zijn, tijdens de ‘Night of light’. Gezamenlijke kerken organiseren er een uitgebreid oecumenisch paasnachtprogramma. Verbindend thema is ‘Rather a mind opened by wonder than closed by fear’. Wij spraken Bert Dicou, predikant, en een van de organisatoren van deze nacht:

Van silent disco tot meditatie

‘We doen dit al een jaar of acht. Maar dit jaar willen we een beetje grenzen doorbreken’, zegt hij, ‘en ook meer mensen trekken met minder kerkelijke binding, bijvoorbeeld jongeren. Het programma is dan ook meer algemeen spiritueel en met een nadruk op maatschappelijke vraagstukken. We nodigen bijvoorbeeld vluchtelingen uit die vertellen over hun vluchtreis en over hun situatie hier in Nederland. Het grappige is dat je zou denken dat het vooral jongeren zijn die de hele nacht aanwezig zijn, maar de ervaring leert dat dat juist niet zo is. Vaak hebben zij na Pasen allerlei tentamens of gaan ze tijdens de paasdagen op familiebezoek en moeten zij juist fit zijn’.

Op zaterdag om half zeven eten we soep met brood. Daarna begint de viering ‘Night of light’ met verhalen en muziek. Gedurende de avond is er dan een workshop over en met meditatie, silent disco, informatie over het werk van Amnesty International en schrijven aan gevangenen en een fakkeloptocht. In de nacht wordt er gewaakt en gewandeld en worden er goede gesprekken gevoerd en multireligieuze films vertoond. ‘Er is wel eens een lefgozer die bij zonsopgang in het IJsselmeer springt’, zegt Bert. ‘We staan klaar met handdoeken. In ieder geval houd ik op paasmorgen om 07.00 uur een Dageraadsviering in de Noorderkerk. Met een beetje geluk valt het eerste licht door de ramen van de kerk. ‘De Heer is waarlijk opgestaan’, ik zeg het dan toch.’

Over Michel Peters

Michel Peters

Michel Peters (1962) werkt als projectmedewerker bij de Remonstranten. Hij studeerde Nederlands en werkte voorheen als senior beleidsmedewerker bij de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Gerelateerd