Over de liefde en de waarheid

Over de liefde en de waarheid

19 september 2019
Geschreven door Michel Peters

Love was in the air!  Op zijn remonstrants natuurlijk, dus vooral prachtig onder woorden gebracht. Tijdens de slotbijeenkomst van het jubileum 400 jaar Remonstranten op 14 september 2019 luisterden we naar twee inspirerende inleidingen.

 

Rik Torfs hield een lezing over ‘Waarheid, liefde en waarheidsliefde’.  Vol humor hield hij de waarheidsclaims van atheïsten, katholieken en vrijzinnigen tegen het licht. En hij trok parallellen tussen de waarheid en de liefde. ‘Waarheidsliefde en liefde voor de mens hebben met elkaar heel veel te maken. Waarheid kan absoluut zijn zonder dat ze bezitterig wordt. Ze laat ruimte aan anderen. Toch zoals ik haar zopas probeerde te analyseren. Hetzelfde geldt voor de liefde. We beschrijven die net zo goed graag als absoluut. Zeker de liefde van God voor de mens. Maar ook zelf hunkeren we, wanneer het om ware liefde voor iemand anders gaat, naar het absolute. Daardoor dreigt het absolute verstikkend te worden’. 

 

Remonstrants hoogleraar Christa Anbeek had haar lezing het thema ‘Wat is liefde? meegegeven. Zij vertelde hoe zij deze zomer op een dag twee keer een preek voorgeschoteld kreeg over de liefde. Zij had het gevoel dat haar iets duidelijk gemaakt werd met het oog op het thema van vandaag In alles de liefde… Maar wat dan precies? De toppen van de bergen kleurden rood en zwegen … ‘Twee boeken die ik bij me had hielpen mij verder op weg’, schrijft Christa. ‘Twee moeders die indringend schrijven over de liefde voor hun kinderen, Blauwe nachten van Joan Didion en Why Religion? van Elaine Pagels.  Aan de hand van hun werk ben ik meer te weten gekomen over de drieslag van de liefde (serving other people, scarifice, endless purpose) – en hoe dit kan helpen bij het nadenken over de toekomst van remonstranten’.

 

Gerelateerd

12 september 2019

Rijksmuseum stelt Wtenbogaert centraal

Wat zouden de remonstranten zijn zonder Johannes Wtenbogaert? Zonder de man die het in 1610 op zich nam een remonstranti
9 september 2019

Wat is liefde?

Deze zomer bracht ik samen met twee jonge kinderen en hun moeder drie weken in de bergen door. Het huis waar wij verblev
3 september 2019

Vriendschap is broederschap

Als oud – bewoner van Londen kijk ik met bijzondere interesse naar de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. D