7 juli 2015

Remonstranten weer ontsnapt

Geschreven door Tjaard Barnard

Met vertegenwoordigers van het Remonstrants Seminarium gingen we deze week op bezoek bij Slot Loevestein. Voor wie zijn geschiedenis kent een wat gevaarlijk uitje. Een van de collega’s vroeg terecht op Facebook al of we een koffertje bij ons hadden. Van 1621 – 1631 hebben er namelijk remonstrantse predikanten in deze staatsgevangenis opgesloten gezeten. Allemaal kennen we wel het verhaal van Hugo de Groot en zijn boekenkist.

Minder bekend is dat er ook verbannen remonstrantse predikanten, die teruggekeerd waren naar de Noordelijke Nederlanden om undercover hun werk te doen, vast zaten. Ze hebben er veel langer vastgezeten. Na 1625, na de dood van prins Maurits, ontstond er een gedoogbeleid. Maar niemand durfde deze predikanten los te laten. Ze woonden daar, sommigen met vrouwen en kinderen. Pas in 1631, toen de bewaking waarschijnlijk de opdracht had gekregen om de andere kant op te kijken, konden ze ontsnappen.

Portret  Arnoldus_Geesteranus_4

Een van deze predikanten is Arnoldus Geesteranus. Recentelijk kreeg de Remonstrantse Gemeente Rotterdam van de nazaten, de familie Maas Geesteranus, zijn portret aangeboden. Die hangt nu tussen zijn remonstrantse vrienden wier portretten ook in de Rotterdamse Kerk hangen.

Wat deden we op Loevestein? Overleggen met de directeur en de conservator of we in de herdenkingen vanaf 2019 als de Remonstrantse Broederschap 400 jaar bestaat (en het dus ook bijna 400 jaar geleden is dat ze gevangen werden gezet vanwege hun geloof) iets voor elkaar konden betekenen. En ter geruststelling: we zijn vrijgelaten!

Over Tjaard Barnard

Tjaard Barnard

Tjaard is predikant in Rotterdam.

Gerelateerd