22 juni 2016

Remonstrantse kerken van Alkmaar en Rotterdam in top 100 mooiste kerken

Geschreven door Redactie
Remonstranten Foto: Billie-Jo Krul Remonstrantse kerken van Alkmaar en Rotterdam in top 100 mooiste kerken

Wat zijn de honderd mooiste kerken van Nederland? In ieder geval horen daar de Remonstrantse kerk van Alkmaar en Rotterdam bij. Althans deze twee kerken zijn opgenomen in het boek “Kerkinterieurs in Nederland” dat deze week officieel werd aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Remonstrants predikant en hoogleraar Peter Nissen tekende voor de beschrijving van de remonstrantse kerken in dit nieuwe standaardwerk over het Nederlandse kerkinterieur. Namens de Remonstranten nam Peter Nissen (vierde van links op de groepsfoto met de minister) samen met andere Nederlandse vertegenwoordigers van kerken in Nederland een eerste exemplaar in ontvangst.

kerkinterieursRotterdam en Alkmaar

In Kerkinterieurs in Nederland worden de honderd meest opmerkelijke kerkinterieurs belicht, verspreid over het land en in alle gezindten. De kerkinterieurs worden door meer dan vijftig specialisten beschreven en zijn door fotograaf Arjan Bronkhorst subliem in beeld gebracht. Het onderwerp is actueler dan ooit, nu veel Nederlandse kerken leeg staan en de vraag opkomt: herbestemming of sloop? Dit boek is een pleidooi om zuinig te zijn op dit culturele erfgoed.

Waarom de Remonstrantse kerken van Rotterdam en Alkmaar erin staan? Beide kerken hebben een eigen verhaal te vertellen dat in het boek prachtig staat beschreven. Een tipje van de sluier: de schuilkerk in Alkmaar stamt uit een tijd dat remonstranten bij elkaar mochten komen maar liever wel onzichtbaar vanaf de straat. Het is een geheime wereld die je betreedt als je in Alkmaar in de kerk binnen komt. Net als in de zeventiende eeuw ligt hier trouwens nog steeds zand op de vloer. De Rotterdamse kerk stamt uit het einde van de negentiende eeuw en is gebouwd in een tijd dat de Remonstrantse Broederschap groeide en bloeide. Deze kerk was bedoeld als pronkstuk, pontificaal en groots midden in de stad. Zodat iedereen kon zien dat je de Remonstranten serieus moest nemen.

 

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Liesbeth Orthel, Joost Röselaers, Michel Peters en Jaap Marinus. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd