Seminariumreis naar Oost – Duitsland

Seminariumreis naar Oost – Duitsland

31 mei 2024
Geschreven door Redactie

Studenten, docenten en bestuurders van het Remonstrants Seminarium brachten afgelopen week een zeer inspirerend studiebezoek aan Halle, in de voormalige DDR.

In informatieve gesprekken en workshops verdiepten ze zich onder meer in de opstelling van de kerk tegenover het opkomende rechts-extremisme. In recente regionale verkiezingen kregen de Alternative für Deutschland (AfD) zo’n 30% van de stemmen en dat is geen incident: in peilingen voor gemeentelijke en Europese verkiezingen, volgende week, staan ze ook op 30%.

In de voormalige DDR is de teleurstelling over de verworvenheden van de Duitse eenwording groot, dat verklaart ten dele die snel groeiende aanhang.

De rol van de kerk is er, als gevolg van de communistische repressie, relatief klein maar de Evangelische Kirche en de Lutheranen zijn al jaren bezig hun positie te bepalen: in deze verkiezingstijd heel expliciet met posters en banners (“Stem voor Allen met hart & verstand”). Met wie blijven ze in gesprek, waar trekken ze een grens en hoe bereiken ze de grote groep niet-kerkelijken die zich nu door de AfD op sleeptouw laten nemen? Dat leverde veel ‘food for thought’ op, en allerlei aanknopingspunten waar de Remonstrantse Broederschap mee verder kan met betrekking tot de Nederlandse politieke ontwikkelingen.

De reis was dus mede een bijzonder leerzame blik in de recente geschiedenis van dit deel van Duitsland, maar tevens verder terug, want ook leuke bezoekjes aan Wittenberg (Luther) en Leipzig (Bach) stonden op het programma.

Het mooie  van deze reis was bovendien dat iedereen elkaar goed en vaak van een geheel andere kant leerde kennen, in de kerk en, hoe kan het ook anders in Duitsland, in de kroeg.

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

5 juli 2024

Een stilte waarin een andere stem kan spreken

Overdenking uitgesproken voorafgaand aan de Algemene Vergadering van Bestuur op 8 juni 2024. Mary Oliver en Dorothee Sö
4 juli 2024

Actie en contemplatie

Kerkelijk activisme heeft actie en contemplatie nodig om het vol te houden, stelt Jorn den Hertog in zijn proponentsessa
4 juli 2024

Ruimte voor diversiteit

Een samenvatting van het proponentsessay van Aly Meijer, die op 14 juni haar examen deed aan het Seminarie... Lees verd