Superman is er niks bij!

Superman is er niks bij!

Foto: Porapak Apichodilok / Pexels
20 februari 2020
Geschreven door Koen Holtzapffel

 

Het thema van de komende Boekenweek luidt: ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Mooi thema, zouden helden daar ook onder vallen? Deze week is bij de Remonstranten het boek Mijn held en ik. Autobiografisch bijbellezen  verschenen. In dat boek passeren elf bijbelse helden de revue. Remonstrantse predikanten beschrijven hoe zij zich in hun bijbelse held herkennen. De titel van het boek is tevens ons jaarthema 2020-2021. Dwarsdenkers zitten er zeker tussen, rebellen ook. Maar wat maakt iemand nu eigenlijk tot een held?

Helden

Helden (vrouwelijk en mannelijk) zijn van alle tijden en ze zijn er in heel wat categorieën: oorlogshelden, zeehelden, verzetshelden, sporthelden, striphelden en helden van het witte doek. Lang leve de heldenverering! Helden zijn net heiligen. Sommige gaan generaties lang mee, andere vallen weer snel van hun voetstuk. Maar wat is een held nu eigenlijk? Het woordenboek spreekt van een strijder die uitblinkt door moed. In een wat ouder nummer van Filosofie Magazine (2011) wordt een held omschreven als de alledaagse ploeteraar die zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens de Amerikaanse psycholoog Zimbardo wordt je een held als je om weet te gaan met de spanning die ontstaat als je iets ziet of hoort dat strijdig is met jouw eigen diepste overtuigingen. Ontloop je die spanning door je te conformeren aan de groepsdruk of ga je er iets tegen ondernemen en stijg je zo uit boven jezelf? Dat hoeft overigens lang niet altijd op grootse en meeslepende wijze. Veel helden verrichten hun heldendaden in het verborgene.

Mijn held

Maar wie is nu mijn (bijbelse) held? Het is een held tegen wil en dank: de stadssecretaris van Efeze. Pardon, wie is dat nu weer? Ik kan u naar het betreffende bijbelverhaal in het boek Handelingen verwijzen (zie verder Mijn held en ik). Maar laat ik een tipje van de sluier oplichten. Mijn held is zeker geen rebel of dwarsdenker, maar in een specifieke situatie wordt hij het toch. Niet door een spectaculaire heldendaad, maar door als ambtenaar in functie in roerige tijden net dat rustige woord te spreken dat de woedende menigte tot bedaren brengt. Het laat zich mooi verbinden met mijn eigen levensverhaal. Ach, was ik op de basisschool te midden van pestgedrag maar net zo heldhaftig geweest als de stadssecretaris. Wellicht komt het er nog eens van, met hem voor ogen als rolmodel.

Mijn held en ik. Autobiografisch bijbellezen.

Elf remonstrantse predikanten lezen een bijbels verhaal door een autobiografische bril. Ze verbinden hun bijbelse held met hun eigen levenservaringen. Het resulteert in mooie en indringende verhalen over verraad of angst, over ontluikende liefde of verwondering. Bestel nu!  

bestel voor € 16.95

Bijbelse helden

Verschillen bijbelse helden erg van andere helden? Volgens mensen die het weten kunnen zijn bijbelse helden vaak complex: held en anti-held tegelijk. Daarom is er voor iedereen wel een bijbelse held om het gesprek mee aan te gaan: groot of klein, bekend of onbekend, moedig of toch eigenlijk een beetje laf. De keuze van je held zegt iets over wie jij bent. De spannende vraag nu is: vergroot die bijbelse held het inzicht in je eigen levensverhaal? En werpt jouw levensverhaal soms ook nog een verrassend nieuw licht op de bijbelse held?

Een elftal vrijzinnige voorgangers is op zoek gegaan naar het antwoord op die vraag. Het resultaat kunt u vanaf deze week met eigen ogen aanschouwen. Een boek over verraad, liefde, angst en verwondering. Met als indringende vervolgvraag: wie is úw (bijbelse) held en wat zegt dat over úw levensverhaal?

Bert Dicou en Koen Holtzapffel (red.) Mijn held en ik. Autobiografisch bijbellezen. Bestel nu!

Over Koen Holtzapffel

Koen Holtzapffel

Koen Holtzapffel is remonstrants predikant in Rotterdam

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees