Wat is liefde?

Wat is liefde?

'Lilies' (detail) van William McTaggart
9 september 2019
Geschreven door Christa Anbeek

Deze zomer bracht ik samen met twee jonge kinderen en hun moeder drie weken in de bergen door. Het huis waar wij verbleven ligt aan een steil wandelpad, een half uur lopen van een dorp vandaan. De dagen vulden zich met wandelen, boodschappen doen, koken, eten, spelen en onderwijl van de imposante natuur genieten. Het remonstrants seminarium en andere werkbeslommeringen verdwenen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Af en toe dwaalden mijn gedachten af naar de slotbijeenkomst van het jubileumjaar in september met als titel In alles de liefde, waar ik over de toekomst van de remonstranten zou spreken. Echt druk kon ik me er nog niet om maken, de zomer leek nog lang …

Plezier

Op een zondag bezocht ik de Engelse kerk in het bergdorp. De pastor, afkomstig uit Oxford, sprak over de ‘Kijk naar leliën des velds’ (Matt 6). Hij verwees naar een schilderij van de Schotse schilder McTaggart (1835-1910) met deze titel. Op het schilderij dansen kinderen hand in hand in een kring, in een tuin met weelderig bloeiende leliën. Een lieflijk zomers plaatje, vol van jong leven, heldere kleuren en een overvloed aan plezier.

Zo zijn ook Gods liefde en genade, aldus de pastor, al kunnen wij die begrenzen door slecht voor elkaar te zorgen en slecht voor de aarde te zorgen.. Met de aanmoediging om volop van de natuur te genieten en hierin Gods grenzeloze liefde weerspiegeld te zien, sloot de pastor zijn overdenking af.

De bergen zwegen

’s Avonds bij de Evensong was de sfeer meer ingetogen. Opnieuw ging het over liefde. De pastor haalde drie momenten uit het leven van Jezus naar voren om uit te leggen wat liefde is: de voetwassing, het kruis en de opstanding. De voetwassing staat voor het dienen van andere mensen. Het kruis voor zelfopoffering, dienen is grenzeloos, zozeer dat je bereid dient te zijn jezelf op te geven. De opstanding staat voor ‘ultiem betekenisvol’, het dienen van anderen en de onteigening van jezelf zijn niet tevergeefs, maar staan in het teken van iets groots.

Verwonderd en ook wel verward liep ik die avond naar huis. Wat is liefde in mijn leven? En wat kan liefde in een hedendaagse geloofsgemeenschap betekenen? De bergen, waarvan de met sneeuw bedekte toppen lichtroze kleurden, zwegen.

Moederliefde

Twee boeken die ik bij me had wezen mij een spoor. Twee moeders die indringend schrijven over hun kinderen. Op 14 september zal ik aan de hand van Blauwe nachten van Joan Didion en Why Religion van Elaine Pagels vertellen wat ik door hen te weten gekomen ben over liefde en hoe dit kan helpen bij het nadenken over de toekomst van remonstranten.

Over Christa Anbeek

Christa Anbeek

Christa is bijzonder hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit.

Gerelateerd

19 september 2019

Over de liefde en de waarheid

Love was in the air!  Op zijn remonstrants natuurlijk, dus vooral prachtig onder woorden gebracht. Tijdens de slotbijee
12 september 2019

Rijksmuseum stelt Wtenbogaert centraal

Wat zouden de remonstranten zijn zonder Johannes Wtenbogaert? Zonder de man die het in 1610 op zich nam een remonstranti
3 september 2019

Vriendschap is broederschap

Als oud – bewoner van Londen kijk ik met bijzondere interesse naar de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. D