Zeventiger en remonstrant: Jan Saveur

Zeventiger en remonstrant: Jan Saveur

Foto: Allard Willemse
28 augustus 2019
Geschreven door Sandra van Zeeland - van Cassel

Van mij mag het best allemaal wat minder stijfjes, zegt Jan Saveur, 79 jaar oud. En er mag best wat te doen zijn, niet enkel luisteren naar de preek. Bijvoorbeeld: tijdens onze herdenkingsdienst lopen we met waxinelichtjes door de kerk.

Het fijne van de remonstranten vind ik dat zij niet dogmatisch zijn. Er zijn maar weinig remonstranten die kunnen vertellen wat ze geloven. Ik ook niet. Daarom kunnen we ons als Remonstranten zo moeizaam profileren.

Abstracte God

God is voor mij abstract, ik heb er geen beeld bij. God houdt ons nederig en het verbindt ons als mensen.

De remonstrantse geloofsbelijdenis vind ik een goede belijdenis. Het is het begin van de geloofsbelijdenis dat mij het meeste aanspreekt. Vooral het gedeelte  ‘dat wij onze rust niet vinden in de zekerheid van wat wij belijden, maar in verwondering over wat ons toevalt
en geschonken wordt’.  Al blijf ik moeite hebben met de persoon van Jezus. Maar ik vind ‘het gelaat dat ons aanziet en verontrust‘ dan wel weer mooi. Het je kunnen verwonderen is prachtig.

Het is ook die verwondering die mij aanspreekt, dat wij in staat zijn om ons te verwonderen over de natuur. Denk aan Jac. P. Thijsse die publiekelijk die verwondering zo goed kon overdragen: zie wat er is. Dat is wat ik ervaar als natuurgids bij het IVN. Laten zien wat er allemaal in de natuur is.

Hoe moet ik de brug slaan?

Ik vind het een gemis dat ik eigenlijk nooit met anderen over het geloof spreek. Ik weet niet hoe dat ooit nog goed komt. Ik vind het ook moeilijk om een brug te slaan naar de generatie van mijn kleinkinderen. Het is jammer dat ‘de kerk’ verkeerd valt, ook godsdienstles op school. Veel verhalen zijn niet meer bekend, het samen zingen is er ook niet meer bij.

Maar als je denkt aan al die massale muziekfestivals dan is er toch behoefte om samen iets te ondergaan. Misschien komt er ooit nog bezinning.

Dit artikel is eerder verschenen in de glossy Get Out

Glossy ‘Get Out’

Ter gelegenheid van ons 400-jarig jubileum brachten we een glossy uit met de titel ‘Get Out!’

bestel voor € 8.95

Over Sandra van Zeeland - van Cassel

Sandra van Zeeland - van Cassel

Sandra van Zeeland – van Cassel is remonstrants predikant in Boskoop.

Gerelateerd

19 september 2019

Over de liefde en de waarheid

Love was in the air!  Op zijn remonstrants natuurlijk, dus vooral prachtig onder woorden gebracht. Tijdens de slotbijee
12 september 2019

Rijksmuseum stelt Wtenbogaert centraal

Wat zouden de remonstranten zijn zonder Johannes Wtenbogaert? Zonder de man die het in 1610 op zich nam een remonstranti
9 september 2019

Wat is liefde?

Deze zomer bracht ik samen met twee jonge kinderen en hun moeder drie weken in de bergen door. Het huis waar wij verblev