Ds. Berend Borger

Berend Borger is predikant bij de Remonstrantse Gemeente Groningen

Contact:
b2.borger@planet.nl

Achtergrond
Ik ben, na 25 jaar predikant te zijn geweest binnen de Protestantse kerk, een tijdje geleden vriend geworden van de Remonstrantse Broederschap. Vlakbij Groningen, in Enumatil, ben ik geboren en ik vind het erg fijn om nu als predikant te mogen werken in de Remonstrantse Gemeente Groningen. Dat is ook een soort thuiskomen voor mij en ons.

Het motto, zo u wilt de lijfspreuk van de Remonstranten is ‘Eenheid in het nodige, vrijheid in het onzekere, in alles de liefde.’ Woorden die mij aanspreken, met name die rond vrijheid in het onzekere. Waar je onzeker bent over jezelf, wat je gelooft of niet gelooft daar zijn het niet de dogma’s die zeggen wie je moet zijn en wat je moet geloven, maar daar mag je in vrijheid je eigen weg kiezen.

Als predikant werkte ik in Ten Post en Amersfoort. Daarnaast heb ik in het onderwijs gewerkt, als godsdienstdocent op een paar middelbare scholen en als docent op een theologisch instituut in Ndoungue, in Kameroen, West-Afrika.

Specialismen
Mijn theologiestudie rondde ik in 1996 af aan de Rijks Universiteit Groningen waar ik afstudeerde op een onderwerp uit de (medische) ethiek. In 1995 deed ik in Atlanta, Georgia in de Verenigde Staten een cursus Black Preaching.

Daarnaast heb ik veel interesse in liturgie en kerkmuziek. Voor de Stichting Kerkzang heb ik een aantal cursussen verzorgd over het thema “voorganger, pluraliteit en kerkmuziek”. Ik houd van zingen en probeer zo af en toe de gemeente een nieuw lied aan te leren.

Al zeker meer dan tien jaar probeer ik ook beeldende kunst een plek te geven in de kerkdienst vanwege het uitgangspunt dat een beeld, een afbeelding, soms meer zegt dan duizend woorden.

Groningen

Coehoornsingel 14
9711 BS, Groningen

050 318 14 33

Ds. Berend Borger