Job Cohen spreekt in Oosterbeek over verdraagzaamheid

SplitShire Job Cohen spreekt in Oosterbeek over verdraagzaamheid
Datum 23 mei 2019
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Oosterbeek
Entree
gratis

Job Cohen in debat over de waarden van de remonstranten: Verdraagzaamheid.
‘Verdraagzaamheid doet zeer’

Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, voormalig PvdA-politicus, wetenschapper en bestuurder, ademt verdraagzaamheid. Hij ziet wederzijds begrip en acceptatie als manier om de samenleving te ontdoen van spanningen en harde tegenstellingen. In zijn politieke jaren werd hij weggezet als softe theedrinker en Marokkanenknuffelaar. Hoe kijkt hij terug op die tijd? Hoe denkt hij nu over verdraagzaamheid? Dat wil ds. Annemarieke van der Woude van hem weten tijdens een avond over verdraagzaamheid.

Eigen regie
Cohen is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Ook bij vragen rond het levenseinde betoogt hij: blijf met elkaar in gesprek. ‘Mensen verschillen. Ideale oplossingen waar iedereen tevreden mee kan zijn, bestaan niet. We moeten de meningen respecteren van mensen die hier anders over denken. Dán mogen wij van hen verlangen dat zij onze mening respecteren.’ Hij is een groot voorstander van eigen regie aan het einde van het leven. Naoorlogse generaties zijn immers gewend hun eigen boontjes te doppen. Ziet Cohen verdraagzaamheid terug in het publieke debat over euthanasie en voltooid leven?

Geloof als struikelblok?
Nederland valt massaal van zijn geloof. Tegelijkertijd telt ons land steeds meer godsdienstige stromingen. Hoe zit dat eigenlijk met religie: bevordert het verdraagzaamheid, of is het juist een struikelblok? Ook dat is een thema om met Job Cohen, zelf afkomstig uit een joods gezin, over van gedachten te wisselen.

De remonstranten staan dit jaar stil bij hun vierhonderdste verjaardag. Bij gelegenheid daarvan hebben ze een manifest uitgebracht met 5 V’s, die het hedendaagse remonstrantse gedachtengoed weerspiegelen: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verantwoordelijkheid, Vrede en Vriendschap. Annemarieke van der Woude, predikant van de remonstrantse gemeente in Oosterbeek, heeft het artikel over verdraagzaamheid geschreven. Zij zal de avond met Job Cohen leiden. Er is bovendien volop gelegenheid voor de aanwezigen om met Job Cohen in gesprek te gaan.

Het debat met Job Cohen
Ontmoet Job Cohen op donderdag 23 mei van 20.00 tot 22.00 uur, in de Remonstrantse Kerk Oosterbeek, Wilhelminastraat 10. De entree is gratis. Het remonstrantenmanifest is daar verkrijgbaar. Boekhandel Meijer & Siegers uit Oosterbeek heeft een selectie vrijzinnige denkers te koop op de boekentafel.

Meer info: Martine Hemstede, PR en Communicatie 06-20959307 martine@neusvoornieuws.nl

De avond vindt plaats in de Remonstrantse kerk aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek, van 20 tot 22 uur. Entree gratis.

Agenda