In gesprek: De ouderdom als uitdaging

Olivia Shakespear In gesprek: De ouderdom als uitdaging
Datum
13 december 2018
Tijd
14:00 - 16:00 uur
Locatie

Een gespreksgroep over ouder worden

Als je ervaart dat “de leeftijd” steeds vaker van invloed is op de manier waarop je je leven beleeft en vormgeeft. Als je leeft met vragen over wat voor jou de beste manier is om de mogelijkheden en moeiten van deze levensfase aan te pakken. Als je deze persoonlijke zaken wilt delen met anderen en belang hebt bij een uitwisseling van ervaringen, verwachtingen en inzichten. Als je levensbeschouwelijke en spirituele diepgang zoekt bij de bezinning op alle vragen die bij het ouder worden op je af komen. Dan is deze gespreksgroep wellicht iets voor jou.

Waar gaat het om?

 • Data en tijd: 4 en 18 oktober; 1, 15 en 29 november en 13 december van 14.00 – 16.00 uur
 • Voorbereiding en begeleiding door Marlène Visschers, Trude Schouten en Henk Schouten. Marlène en Henk zijn theoloog en werkten beiden als geestelijk verzorger in de ouderenzorg, Trude is verpleegkundige en werkte als afdelingshoofd in een verpleeghuis.
 • Na de eerste twee middagen, die besteed worden aan kennismaken met elkaar en aan het verkennen van de belangrijkste thema’s die aan de orde moeten komen, wordt in overleg met de groep een programmering voor de overige middagen gemaakt.
 • Ter voorbereiding op een volgende bijeenkomst kunnen er soms (beknopte!) leesteksten meegegeven worden om de bezinning thuis te stimuleren.
 • Het is géén cursus maar een pastorale gespreksgroep; persoonlijke ervaringen en vragen krijgen alle aandacht. Luisteren naar en meeleven met elkaar zijn van cruciaal belang.
 • Thema’s die zeker aan de orde komen:
  – De ouderdom als tijd van oogsten en van loslaten
  – De balans tussen autonomie en afhankelijkheid
  – Het perspectief van het sterven en de vragen daaromheen

Meedoen?

 • Je kunt je aanmelden bij Trude Schouten, t.w.schouten@kpnmail.nl
 • De aanmelding sluit als er zich (buiten de drie begeleiders) 12 personen hebben aangemeld.

Agenda