Leerhuis olv Peter Nissen ‘Theologen van deze tijd’ (ook online!)

Gerd Altmann via Pixabay Leerhuis olv Peter Nissen ‘Theologen van deze tijd’ (ook online!)
Datum 28 mei 2022
Tijd 10:00 - 12:00 uur
Locatie Nijmegen
Entree
5 / 7 euro

Drie zaterdagmorgens over eigentijdse theologen

De tijd dat theologen het wereldnieuws haalden, lijkt voorbij. De onlangs overleden Zwitserse theoloog Hans Küng was misschien de laatste theologische wereldster. Maar nog steeds zijn er creatieve vrouwen en mannen die op een eigentijdse manier proberen te spreken over het geheim van het leven, het goddelijke en het heilige. Drie van die eigentijdse theologen worden belicht in dit leerhuis. Het eerste is gewijd aan de Amerikaanse theoloog John Caputo (*1940), die, voortbouwend op de grote mystici, op zoek gaat naar ‘religie voorbij de religie’ en ‘God voorbij de godsbeelden’. Van hem werd enkele jaren geleden het boek Hoping against hope vertaald: Hopeloos hoopvol. De tweede bijeenkomst gaat over de eveneens Amerikaanse theoloog Catherine Keller (*1953). Zij verbindt feminisme en ecologie in een uitdagende theologie, waarin relaties centraal staan. Over haar ‘constructieve theologie’ verscheen in het Nederlands een boek van Rick Benjamins. Van de derde theoloog, de Duitser Eugen Drewermann (*1940), zijn verschillende titels in het Nederlands vertaald. Hij is begaan met de bevrijding van mensen uit angsten en onvrijheid. Hij leest Bijbelse teksten met een psychologische blik, als verhalen over bevrijding en bemoediging.

Meedoen?

  • Data: zaterdag 23 april, 28 mei en 25 juni 2022 van 10.00 tot 12.00 uur
  • Locatie: DoRe-kerkgebouw, prof. Regoutstraat 23, Nijmegen (of online meedoen, zie onder aanmelden)
  • Kosten: per keer dat je meedoet € 7,00 en voor studenten € 5,00: betaling deelnamekosten op bankrekening NL63 INGB 0000 0146 00 ten name van Samenwerkingsverband DoRe Nijmegen onder vermelding van cursus Theologen van deze tijd
  • Aanmelden: Vóóraf aanmelden is, in verband met de coronamaatregelen, verplicht. Dat kan via het mailadres aanmelding@dorenijmegen.nl.
    U kunt dan ook aangeven of u digitaal wilt deelnemen via een Zoomverbinding

Agenda