Lezing ‘De spiritualiteit van Vincent van Gogh’

waldryano via Pixabay Lezing ‘De spiritualiteit van Vincent van Gogh’
Datum 16 oktober 2019
Tijd 14:30 uur
Locatie Hoogeveen

Katrijne Bezemer vertelt over De spiritualiteit van Vincent van Gogh: een verhaal in beelden”. Velen kennen Vincent van Gogh als ‘de schilder die zijn eigen oor afsneed’. Minder bekend is dat Van Gogh, voordat hij zich geheel op het schilderen toelegde, predikant wilde worden. Hij werkte enige tijd als hulppredikant in Engeland en later onder de armen in de mijnstreek Le Borinage in België.

Hoewel van Gogh deze droom moest opgeven, omdat men hem als predikant niet geschikt achtte, is hij in zijn schilderkunst ‘predikant’ gebleven of zelfs geworden. Hij had een visie op literatuur, muziek en schilderkunst. Hij zag deze gebieden als uitingen van het goddelijke. De lezing wordt aan de hand van Van Goghs schilderijen verteld.

Drs. Katrijne Bezemer is historicus en theoloog. Ze werkt als voorganger bij Vrijzinnig Centrum de Hoeksteen in Voorburg en De Kapel in Bloemendaal. Naast haar werk als predikant/geestelijk verzorger is zij onderzoeker.

In 2011 verscheen ‘Op weg met de gnosis, Een alternatief christendom’, van haar hand. Zij heeft belangstelling voor de gnostiek, ethiek en maakt ‘studie-uitstapjes’ zoals naar Vincent van Gogh, De Katharen, Goethe en Dostojevski.

Agenda