Lezingenserie Johan Goud ‘God en geloof’

© Dale Chihuly Lezingenserie Johan Goud ‘God en geloof’
Datum 31 maart
Tijd 14:00 uur
Locatie Den Haag

‘God’ is een raadselwoord, schreef ik (Johan Goud) in Onbevangen, het boek waarmee ik afscheid nam van de remonstrantse gemeente Den Haag (2015). ‘Ik heb altijd en op uiteenlopende manieren de betekenis van de godsnaam onderzocht. Nooit heb ik me het hoofd gebroken over de vraag of de personages jhwhelohiemtheos en kurios echt bestonden. Evenmin als ik me dat ooit serieus heb afgevraagd met betrekking tot Don Quichot, Hamlet of Ivan Karamazow. Wie of wat zou dat overigens moeten beslissen, en op grond waarvan? Iemand wiens woorden je van je stuk brengen en je levenslang te denken geven, zou die niet ‘echt bestaan’?’ Op deze vragen ga ik in deze middaglezingen verder.

  • 25 februari: over de vraag wat we bedoelen als we zeggen: God bestaat
  • 10 maart: over wat filosofen en wetenschappers over God en het geloof hebben opgemerkt: Pascal, Darwin, Einstein
  • 31 maart: over sporen van God in de literatuur, proza en poëzie

De spreker is dr. Johan Goud, tot april 2015 hoogleraar ‘religie en zingeving in literatuur en kunst’ aan de Universiteit Utrecht en remonstrants predikant in Den Haag.

Recente publicaties zijn o.a.: Onbevangen. De wijsheid van de liefde (2015), en zijn afscheidscollege over lezen als liefhebben in het door hem geredigeerde:
Door woorden gekust. Talen van de liefde (2016).

Agenda