Muziekcursus In alles de liefde

Muziekcursus In alles de liefde
Datum 11 januari
Tijd 10:30 - 12:30 uur
Locatie Den Haag

De liefde kent vele verschijningsvormen: vriendschap, erotiek, gemeenschapsvorming, spiritualiteit. Tijdens de muziekcursus zien en horen we hoe deze uitingen in elkaars verlengde liggen. Zes bijeenkomsten met Hans Jacobi, vierde ochtend in de serie; op 15 februari ook met Jan-Willem van Ree en Frederiek Muller.

Zaterdagochtenden, van 10.30-12.30 uur
Deelname voor leden/vrienden: vrijwillige bijdrage,
overige belangstellenden € 5, – per keer

11 januari: Arvo Pärt

De muziek van Pärt is zo verstild als een Russische icoon. Je zou hem de heilige van de ‘writer’s block’ kunnen noemen, zozeer grenst zijn muziek aan de sprakeloosheid. Met niet meer dan gebroken drieklanken bidt hij al zo’n vijf decennia lang tegen alles wat te veel is. Hij is daarmee exemplarisch voor een bepaald soort spirituele muziek, zoals die na de val van de Sovjet-Unie in het Westen bekend werd. Op zondag 12 januari staat de muziek van Arvo Pärt centraal in de dienst.

15 februari: ‘Sei gegrüsset, Jesu gütig’ van Johann Sebastian Bach

De indrukwekkende variatiereeks ‘Sei gegrüsset, Jesu gütig’ is Bachs langste orgelwerk onder één titel. Volgens de musicoloog Albert Clement zou deze partita eigenlijk ‘O Jesu, du edle Gabe’ moeten heten. De strofen van dit alternatieve lied lijken namelijk mooi te matchen met de onderdelen van Bachs muziek. Het werk wordt toegelicht door Jan-Willem van Ree en op orgel gespeeld door Hans Jacobi. Frederiek Muller ondersteunt met zang.

21 maart: Marcus-Passion van Johann Sebastian Bach

Van Bachs Marcuspassie is alleen het tekstboek bewaard gebleven. Het lijkt erop dat de muziek deels verwant was aan de indrukwekkende Trauerode, Bachs treurmuziek voor de koningin van Polen. We beluisteren de passie aan de hand van hedendaagse reconstructies.

 

Agenda