Beraadsdag 2017 ‘Pleidooi voor vrijheid’

De Beraadsdag zit vol. Helaas kunt u zich niet meer voor deze dag aanmelden. Wij danken u zeer voor uw belangstelling! 

 

Vrijheid heb je in soorten en maten. Vrijheden die in rechten zijn vastgelegd, zoals godsdienstvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. Er bestaat ook zoiets als innerlijke of existentiële vrijheid. Hoe kun je jezelf vrij maken van dingen die je in de weg staan of van dingen die niet bij je horen. Het woord ‘vrijen’ heeft ook alles met vrijheid te maken. Aandacht voor de hele mens. Niet alleen een intellectuele of cerebrale benadering, maar ook het lichaam laten spreken en de zintuigen betrekken in de beweging naar het vrij worden. Al deze vormen van vrijheid komen aan de orde op de remonstrantse Beraadsdag op 11 maart 2017 in Delft. We maken gebruik van de remonstrantse kerk en van de Waalse kerk in die plaats. Ze liggen 3o0 meter van elkaar. Ontvangst is vanaf 9.30 uur in de remonstrantse Genestetkerk, Oude Delft 102. Het programma begint om 10.30 uur in de Waalse kerk, Oude Delft 181, en eindigt om 16.30 uur.

Kom met de trein als het kan. Het centrum van Delft is lastig met de auto te bereiken, de Waalse en de remonstrantse kerk liggen op tien minuten loopafstand van het NS-station Delft. Toch met de auto? Parkeren kan dan het beste in de Phoenix-parkeergarage, Phoenixstraat 29.

Acteur, regisseur en theatermaker Ursul de Geer verricht de aftrap van de dag. Hij speelt delen uit zijn theaterprogramma ‘Nachttrein naar Lissabon’, naar de gelijknamige roman van Pascal Mercier. De hoofdpersoon uit dat boek probeert zich los te maken van zijn verleden en van zijn opvoeding. Allerlei existentiële vragen naar de aard en de bestemming van de mens komen aan de orde.

 

Beraadsdag 2017: wat betekent vrijheid in onze tijd?

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn kernthema’s van de Remonstranten. Het gevoel voor vrijheid zit als het ware in onze genen. Immers, 400 jaar geleden zijn we ontstaan na een conflict over een geloofskwestie; wij bepleitten toen ruimte voor diversiteit in het geloof, de vrijheid om af te wijken van de voorgeschreven dogma’s. In het Nederland van 2017 lijkt die vrijheid vanzelfsprekend,...  Lees verder

Programma

Het programma van de dag ziet er (onder voorbehoud) als volg uit:

Vanaf 9.30 uur (remonstrantse kerk, Oude Delft 102)
Ontvangst en koffie 

 

10.30-12.30 uur (Waalse kerk, Oude Delft 181) 
Opening
door de Jonge Remonstranten

Inleiding
door Joost Röselaers, algemeen secretaris van de Remonstranten en dagvoorzitter

Ursul de Geer speelt theater
Acteur, regisseur en theatermaker Ursul de Geer was onder de indruk van het boek ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier en maakte er een literaire solovoorstelling van. Hij verweefde in die voorstelling ook het persoonlijke verhaal over zijn opvoeding en de losmaking daarvan. Hij speelt een groot gedeelte van de voorstelling.

Workshopleiders van de middag pitchen hun workshop

 

12.30-13.15 (Remonstrantse kerk)
Lunch

 

13.15-16.00
Twee ronden van vijf workshops.
(Locaties: Waalse kerk, remonstrantse kerk, studentenpastoraat Delft)

A1 De vrijheid van Paulus, door Arie Nico Verheul
A2 De vrijheid van Spinoza, door Maarten van Buuren
A3 Innerlijke vrijheid a.d.h.v. de vertoning van fragmenten uit  de film ‘Nachttrein naar Lissabon’, door Henk van den Berg
A4 Vrijheid voor vluchtelingen, door Geloof en Samenleving
A5 Mens ken jezelf! Deelnemers exploreren in spelvorm een persoonlijke vraag over vrijheid, door Heidi Muijen

B1 De vrijheid van Luther, door Peter Nissen
B2 De vrijheid van Merton en Buber, door Petra Galama
B3 Weerbare democratie, door Bastiaan Rijpkema, universitair docent in Leiden
B4 Godsdienstvrijheid, door de IARF
B5 Stembevrijding, onorthodox en opgewekt zingen met Jan Kortie

 

16.00 (Waalse kerk)
Afsluiting
Jan Kortie laat ons zingen dat het een lust is