Beraadsdag 2017: wat betekent vrijheid in onze tijd?

Beraadsdag 2017: wat betekent vrijheid in onze tijd?

Foto: tommy@chau
5 januari 2017
Geschreven door Michel Peters

De Beraadsdag zit vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. Wij danken u zeer voor uw belangstelling.

 

Kom je op 11 maart 2017 ook naar Delft? Op die dag houden we weer de jaarlijkse remonstrantse Beraadsdag. Het is een dag waarop remonstranten en andere belangstellenden zich buigen over een maatschappelijk thema dat voor ons relevant is. Dit jaar gaan we het  thema ‘vrijheid’ opnieuw aan de orde stellen, herijken, van nieuwe betekenissen voorzien. In lezingen, voordrachten, creatieve activiteiten en workshops diepen we het thema uit. Hoofd, hart en lichaam doen allemaal mee. We maken gebruik van de Waalse kerk in Delft (onderdeel van museum de Prinsenhof) en de remonstrantse kerk in die plaats. Ze liggen vlak bij elkaar.

Beraadsdag 2017 ‘Pleidooi voor vrijheid’

Bekijk hier het programma van de Beraadsdag 2017  Lees verder

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn kernthema’s van de Remonstranten. Het gevoel voor vrijheid zit als het ware in onze genen. Immers, 400 jaar geleden zijn we ontstaan na een conflict over een geloofskwestie; wij bepleitten toen ruimte voor diversiteit in het geloof, de vrijheid om af te wijken van de voorgeschreven dogma’s. In het Nederland van 2017 lijkt die vrijheid vanzelfsprekend, maar is dat wel zo? Wat is vrijheid precies? Hoe verhoudt vrijheid zich tot verantwoordelijkheid? Wat voor vrijheid hebben we nodig in deze tijd met grote groepen mensen op drift, oorlog in het Midden Oosten en spanningen in onze samenleving?

Hoe kunnen we de democratie beschermen?

Verschillende vormen van vrijheid komen op de dag aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke vrijheden, zoals godsdienstvrijheid of de vrijheid van de democratie. We zitten op 11 maart vlak voor de landelijke verkiezingen. Goed moment om te spreken over de vraag hoe de democratie zichzelf moet beschermen en hoe de samenleving moet omgaan met het groeiende populisme en nationalisme.

Veel aandacht gaan we op deze dag ook besteden aan innerlijke, existentiële vrijheid. Hoe slagen we er in om vrijheid in ons eigen leven te integreren? Waar ontstaat in ons leven vrijheid? Van welke dingen heb je je in het leven moeten losmaken? De auteur Pascal Mercier schreef over dit thema van innerlijke vrijmaking zijn succesroman ‘Nachttrein naar Lissabon’. We besteden er ruim aandacht aan. Bij Spinoza en Buber is vrijheid de verwerkelijking van wat al in jezelf zit. In workshops komen hun ideeën voorbij. We gaan op zoek dus naar de ruimte van innerlijke vrijheid die de ander niet beschadigt.

Gerelateerd

19 februari 2024

Prof. dr. Marius van Leeuwen is overleden

Wij waren verdrietig om te horen dat op 14 februari een einde is gekomen aan het leven van Theodoor Marius van Leeuwen,
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder
17 oktober 2023

Een arm leven, hoe ziet dat eruit?

Vandaag is het Wereldarmoededag. Weten we dat c.a. 230.000 kinderen in Nederland opgroeien onder de armoedegrens?.. Lees