Remonstranten sluiten aan bij #kerkasielBethel

Remonstranten sluiten aan bij #kerkasielBethel

Foto: Willem 'Graceland Festival' Dekker
2 november 2018
Geschreven door Mignon van Bokhoven

In de appgroep van de studenten van het remonstrants seminarium stelde student en voormalig Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff afgelopen maandag de vraag ‘zullen we vrijdag aanstaande een blok voorgaan in de kerk in Den Haag. Wie zou kunnen en willen?’ Tijdens de Nacht van de Theologie hadden we Theo Hettema, voorzitter van de Haagse algemene kerkenraad horen vertellen over hoe ze het weloverwogen besluit hadden genomen om het gezin Tamrazyan onderdak te verlenen in buurt-en-kerkhuis Bethel. De vader, moeder en drie kinderen zijn negen jaar geleden gevlucht uit Armenië, ze zijn uitgeprocedeerd en de Raad van State heeft besloten dat het gezin uitgezet mag worden. Het kinderpardon is, zoals bij veel kinderen, niet op hen van toepassing.

In een land van mogelijkheden zonder mogelijkheden

Mijn kinderen kunnen wel gewoon in vrijheid studeren, uitgaan, toekomst verlangen. Het maakt me machteloos dat deze kinderen in onzekerheid en onveiligheid moeten leven. Vanaf maandag volg ik de twitterberichten. De ene na de andere predikant is bereid om voor te gaan. Het online rooster vult zich snel op, ook voor de uren ‘s nachts melden zich mensen.

(Blog gaat verder onder Tweet)

Hartverwarmende berichtjes worden getweet ‘een muur van gebeden om de kinderen heen, voor erbarmen en pardon.’ Die woorden vertellen dat het gaat om gebed, om liturgie, om de dienst aan de ander. En tegelijkertijd is het een appel. Om een tegenbeweging te zijn met de hoop en de vraag om een politieke bezinning op het kinderpardon.

Verzet met kleine daden

Met drie studenten, Claartje Kruijff, Rachelle van Andel en ik gaan we vrijdagavond voor in een blok van twee uur. Rondom het boekje Slow Food Broodnodige gesprekken over het Onze Vader maken we een liturgie. Ik vind het een voorrecht dat we mogen samenkomen in de ruimte van buurt-en-kerkhuis Bethel waar dag aan dag mensen bereid zijn om mee te vieren, boodschappen te doen, eten te verzorgen, schoon te maken.

Het is een huis van gastvrijheid geworden. Binnen die muren is het barmhartig, er ontstaan nieuwe en warme verbindingen, er komen voorgangers van verschillende geloofsrichtingen, studenten, buurtbewoners die nog nooit in een kerk geweest zijn. Natuurlijk zei ik ‘ja graag’ op de vraag in de Whatsapp, net als Rachelle. Ze zal een lied zingen in de viering, naar een gedicht van Remco Campert, haar lijflied zei ze.

‘Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden.’ Er is nog veel hulp nodig #kerkasielBethel

Over Mignon van Bokhoven

Mignon van Bokhoven

Mignon van Bokhoven voltooide haar opleiding aan het Remonstrants Seminarie in 2021. Zij werkt als voorganger bij de Vrijzinnigen in de regio Zuid-Veluwe-Vallei (Bennekom, Veenendaal, Rhenen, Renkum, Wageningen) en als geestelijk verzorger bij BrabantZorg.

Gerelateerd

15 februari 2024

Volhouden #40dagen

De veertigdagentijd, ofwel de lijdensweken. Voor zover ik mij herinner, had die periode nauwelijks een bijzondere beteke
13 februari 2024

De veertigdagentijd als periode van omvorming

Peter Korver beleeft de veertigdagentijd heel bewust als periode van omvorming. Hij geeft suggesties hoe wij dat ook kun
10 januari 2024

Een kaars in Gaza

Het nieuws van de afgelopen maanden kan ons overspoelen. De beelden uit Gaza grijpen je naar de keel. Het verlies aan le