5 augustus 2021

Afstemmen op dat grotere #Luisteren naar God

Geschreven door Elly van Kuijk
Inspiratie Foto: Raffaele Sergi via Flickr Afstemmen op dat grotere  #Luisteren naar God

Thuis stond er zo’n grote wereldontvanger. Wanneer je deze aanzette werden de plaatsnamen van de wereldsteden verlicht. Dat was zo mooi in de donkere huiskamer! Ik las al die namen hardop met mijn Eurovisiesongfestival – talenkennis en speelde eindeloos met de knoppen om de verschillende stemmen en geluiden uit die grote wereld te beluisteren. Stockholm, Hamburg, Lyon, Boedapest…

De radio maakte de wereld oneindig groter dan ons dorpje aan zee. Een ervaring die mij blij maakte, zonder dat ik toen precies wist waarom.

Bij luisteren naar God komt dat beeld naar boven. Afstemmen op dat grotere, dat in vele stemmen tot mij komt. Om te ontdekken hoe de verhalen die ze vertellen, zo divers als ze zijn, raken aan mijn eigen ervaringen, aan wat mij beweegt, ontroert en verontrust. Om te horen hoe erin doorklinkt dat andere, die Ander, die erbij is. Wiens aanwezigheid ik vermoed, daar in en tussen al die verschillende stemmen. Een ervaring is het die bemoedigt, troost, mij blij maakt of juist boos; mij letterlijk in beweging brengt. Maar soms kraakt het ook even, of is het stil ergens tussen Leipzig en Toulouse. Alsof de Eeuwige mij zegt: ga daar nog maar eens over denken!

Over Elly van Kuijk

Elly van Kuijk

Elly van Kuijk is remonstrants predikant in de Kapel in Hilversum.

Gerelateerd