Berichten van onderweg

Berichten van onderweg

Foto: photog_at (Flickr)
24 juni 2020
Geschreven door Arriën Kruyt

Nu we uit de lockdown zijn gekomen beginnen veel mensen weer vakantieplannen te maken. Binnen Nederland of toch maar weer naar het buitenland? En dan maar hopen dat de tweede golf geen roet in het eten gooit. Zelf zit ik ook vol plannen en ideeën. Mijn behoefte om rond te trekken en om te reizen is van jongs af aan groot. Ik ben een bevoorrecht mens.

In het najaar is Ali, een jonge Iraanse asielzoeker onze kerk binnengelopen. Sindsdien heb ik contact met hem en doe ik met veel hulp van de diaconie mijn best voor een verblijfsvergunning en voor een opleiding. De opleiding hadden we rond en toen ging de school dicht vanwege de coronacrisis. Voor hem was de lockdown erger dan voor mij: geen school en geen contacten, maar gewoon binnenblijven. Voor hem is er nu geen sprake van vakantieplannen. Zonder paspoort en verblijfsvergunning kan hij de grens nooit over en binnen Nederland reizen is niet zonder risico als je geen verblijfsvergunning hebt.

Vastgelopen

In het Midden-Oosten is het onveilig als je tot een religieuze of etnische minderheid behoort. Het is onveilig als je uitspraken doet die de lokale machthebbers onwelgevallig zijn. Daarom zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen naar de Libanon en Turkije. Een heel klein deel daarvan, enkele tienduizenden hebben geprobeerd om het vrije Europa te bereiken. Zij zijn onderweg vastgelopen in Griekenland.

Europa viert dit jaar vijfenzeventig jaar bevrijding en terecht. Europa lijkt vergeten te zijn, dat er na 1945 miljoenen zogeheten ‘Displaced Persons’ onderweg waren. Vijfenzeventig jaar later verzetten de Tweede Kamerleden van het CDA en de VVD zich tegen de komst van een paar honderd vluchtelingenkinderen uit Griekenland. Is er iets mis met ons geschiedenisonderwijs?

Remonstranten zijn ervaringsdeskundigen

Ik ben remonstrant en als remonstrant heb ik vorige jaar het vierhonderdjarige bestaan van de Remonstranten gevierd. Vierhonderd jaar geleden werden prominente remonstranten gevangengezet, anderen uit hun ambt gezet en velen doken onder of sloegen op de vlucht. Waaronder de remonstrantse burgemeester van Amersfoort, de stad waar ik nu woon. Zij waren tegen hun zin onderweg, maar de geschiedenis wijst ook uit dat velen goed zijn opgevangen. Remonstranten zijn aan hun eigen geschiedenis verplicht om zich anno 2020 in te zetten voor vluchtelingen of voor anderen die onderweg zijn vastgelopen.

Over Arriën Kruyt

Arriën Kruyt

Arriën Kruyt is interim-manager. Bij de Remonstranten is hij lid van de Johanneskerk in Amersfoort en voorzitter van Geloof en Samenleving.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be