7 juli 2016

Welke boeken neemt een dominee mee op vakantie?

Geschreven door Redactie
Inspiratie Foto: Christine Vaufrey Welke boeken neemt een dominee mee op vakantie?

Vakantie is de uitgelezen tijd voor een mooi boek. In alle rust door een roman de fantasie laten spreken. Met een glas wijn in de ondergaande zon zitten. Wij zien het helemaal voor ons. Maar wat voor soort boeken neemt een dominee eigenlijk mee? Bert Dicou, predikant in Hoorn deelt zijn favorieten met ons. Op de eerste plaats:

the buried giantThe Buried Giant

Het nieuwste boek van Kazuo Ishiguro. De Japans-Britse schrijver vestigde zijn naam met meesterwerken als The remains of the day, over een butler op een landgoed die alles over heeft voor zijn werk, en Never let me go, over een kostschool voor kinderen die gekweekt worden om hun organen te doneren. Beide boeken schitterend verfilmd. Na jaren stilte verscheen vorig jaar deze nieuweling. Het gaat over een echtpaar op leeftijd op een onzekere maar dringende missie, diep in de mythische tijden van het oude Engeland. De pocketuitgave is zeer geschikt voor de fietsvakantie die we dit jaar gaan doen. Klein formaat boek, wél 362 bladzijden.

 

 

Hold Still van Sally Mann

hold stillDe beroemde fotografe, wier werk ook in Nederland te bewonderen is geweest, blijkt in deze Memoir with Photographs een al even begenadigd verteller te zijn. Met fotografisch oog voor sprekende details beschrijft ze niet alleen haar eigen levensgeschiedenis, haar relatie met haar ouders, haar werk, haar gezin, haar vrienden maar ook de geschiedenis van haar eigen ouders en grootouders en die van haar man. Waar het aan drama niet ontbreekt, tot moord aan toe. Niet de minst belangrijke rol is weggelegd voor land en landschap. Ze woonde en woont op het platteland van de Zuidelijke staat Virginia, in haar jeugd nog volkomen gesegregeerd, hoewel alle blanke kinderen er werden opgevoed door een zwarte huishoudster.

Vakantietijd is extra geschikt om poëzie te lezen. Een tip van collega Heine Siebrand die ik graag doorgeef: Helen Vendler, Dickinson. Selected Poems and Commentaries. De gedichten van Emily Dickinson kun je blijven lezen. Vendler koos er zo’n 150 van uit en schreef er per gedicht een verhelderend commentaar bij.

Lees meer vakantieboeken-lijstjes in de AdRem van juli-augustus 2016.

Proefnummer AdRem, remonstrants magazine

Vraag nu een proefnummer aan van AdRem, het remonstrantse magazine!

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd