Wat staat er straks boven jouw naam?

Wat staat er straks boven jouw naam?

7 augustus 2015
Geschreven door Nelleke Viëtor

Ook deze zomer ging ik in ons Zwitserse vakantiedorp op zondag naar de kerk. Toen ik het witte, goed onderhouden gebouwtje binnenkwam, viel me meteen op dat er aan de muur vlakbij de preekstoel een tweede koperen plaket was bevestigd. De bovenste plaket was voor een landgenote die veel voor deze — Engelse — gemeente had betekend. Ze was een trouw lid geweest en ze had de gebrandschilderde ramen, waarop omringende bergtoppen waren afgebeeld waarboven een arend zweefde, ontworpen en zelf gebrand. ‘The Lord is my shepherd’ stond op de gedenkplaat met daaronder haar naam en de jaartallen die bij haar leven hoorden. De nieuwe plaket bleek te zijn voor haar man die twee jaar later was overleden. 1920 -2007 stond er naast zijn naam vermeld. En daarboven de bijbelwoorden: ‘I have fought the good fight.’

Nog eens lezen

Juist in deze vredige omgeving zetten die woorden me aan het denken. Wat is een goede strijd en wat is een slechte en valt dat onderscheid eigenlijk wel te maken? Ik dacht aan de leer van Christus, aan Ghandi, aan Mandela en aan anderen die de geweldloosheid hadden gepredikt en predikten. Zou de overledene een rol in het verzet hebben gespeeld? Gezien zijn leeftijd was dat goed denkbaar. Moest ik hem, nu ik hier zo vrij en onbekommerd vakantie kon houden, dankbaar zijn? Na de dienst liep ik in gedachten terug over de weg langs de chalets met hun onberispelijke houtstapels en hun goed onderhouden tuintjes, de moestuin zorgvuldig gescheiden van de bloembedden. Ik nam me voor de brieven van Paulus te herlezen. Daar vond ik het: `Maar ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop volbracht, het geloof behouden.’ Hoe het leven van mijn landgenoot er ook had uitgezien, ik wenste hem dat laatste van harte toe.

Deze blog verscheen eerder in:

GOD AAN

Voor iedere dag van het jaar een bezinnende tekst. GOD AAN is een onalledaags dagboek met spirituele teksten geschreven door honderd verschillende auteurs, allen lid of vriend van de Remonstranten.

bestel voor € 25

Over Nelleke Viëtor

Nelleke Viëtor

Nelleke Viëtor is gemeentelid uit Nijmegen. Zij schrijft boeken en was redacteur van het vrijzinnige dagboek God Aan

Gerelateerd

22 februari 2024

We staan iedere dag op #40dagen

Wat blijft er van geloof over als er geen opstanding zou zijn, hoe je je die opstanding ook mag voorstellen? Dan krijgt
12 februari 2024

Samen onderweg naar Pasen – via de app

Samen op weg naar Pasen, met inspirerende teksten en beelden via de app. Schrijf je ook in!.. Lees verder
8 februari 2024

Hier hoor ik thuis, hier ben ik

Jan Berkvens spreekt in dit filmpje met Corrie van Hove uit Oude Wetering, over het sociale aspect van de kerk... Lees v