De grenzen van democratische tolerantie #Tolerantielezing

De grenzen van democratische tolerantie #Tolerantielezing

11 september 2023
Geschreven door Michel Peters

Op 29 september van 20.00 – 22.00 organiseren de Remonstranten voor de derde keer hun Tolerantielezing, dit keer in de Remonstrantse kerk van Naarden-Bussum, Koningslaan 2b in Bussum. De lezing wordt gehouden door Bastiaan Rijpkema, onder meer bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid op de Uytenbogaert-Leerstoel aan de Universiteit Leiden. Toegang is gratis. Opgave via onze webshop.

Dit jaar valt de Remonstrantse Tolerantielezing samen met de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. In die verkiezingen zouden de grenzen van democratische tolerantie zomaar eens een belangrijk thema kunnen worden: er is debat over het weerbaar maken van onze democratie en zelfs partijverboden worden genoemd.

Bastiaan Rijpkema gaat op 29 september met ons in gesprek over democratische zelfverdediging. Waar liggen de grenzen van wat een democratie moet tolereren? Wanneer mag een democratie ingrijpen en hoe? Wat voor houding vraagt het verdedigen van tolerantie van politici? Rijpkema zal laten zien hoe in het denken over weerbare democratie vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw geprobeerd is antwoorden te formuleren op deze vragen. Antwoorden die ook nu nog relevant zijn, zeker in verkiezingstijd.

Bastiaan Rijpkema is onder meer bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid op de Uytenbogaert-Leerstoel aan de Universiteit Leiden en houdt zich bezig met filosofische en juridische vragen rondom tolerantie. Zijn bekendste boek is ‘Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie’ (2015). Vorig jaar publiceerde hij samen met Afshin Ellian en een groot aantal experts ‘Een nieuw commentaar op de Grondwet’. Rijpkema verzorgt voor De Groene Amsterdammer de politieke wisselcolumn ‘In Den Haag’.

Gerelateerd

9 november 2023

Herfst. Het licht zo anders, zo zacht…

Ik hou van de herfst. Vroeger al, als kind aan de kust. De zee die dan zo onstuimig werd, met van die witte koppen... Le
1 november 2023

Heer, herinner u de namen

Wij herinneren ons de namen van de mensen van voorbij. Een prachtig gedicht van Nicolaas Kleine bij Allerzielen... Lees
23 oktober 2023

Barbara de Beaufort wint liedwedstrijd ‘Het Vrije Lied 2023’

Prachtig nieuwe liedteksten heeft 'Het Vrije Lied 2023' opgeleverd, die wil je zingen!.. Lees verder