De pelgrimsweg is een levenswijze  #Olavspad 3

De pelgrimsweg is een levenswijze #Olavspad 3

6 juli 2022
Geschreven door Alleke Wieringa

Op zoek naar de herkomst van het mooie pelgrimsteken, dat we gaan volgen op onze trektocht door Noorwegen, stuitte ik op een onderzoek uit 2008, uitgevoerd in opdracht van de Noorse regering: På livets vei, Pilegrimsmotivet – et nasjonalt utviklingsprosjekt.  ‘Op de weg van het leven, een nationaal ontwikkelingsproject’.

Naast interessante tekst over de hernieuwde opleving en ontwikkeling van de pelgrimsroutes in Noorwegen, vind je er mooie foto’s en prachtige citaten in. Dit is er één van:

Loop niet voor me uit, misschien volg ik je niet,
Loop niet achter me, want misschien weet ik de weg niet,
Loop naast me en wees slechts mijn vriend

Albert Camus

In drie eenvoudige zinnen gezegd hoe je met elkaar optrekt. De één niet sneller dan de ander, maar samen in een vriendschappelijk tempo. Afstemmend op elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden.

Let op elkaar

Ik schreef al over de zegen die we meekregen in Oslo. Naast die zegen kregen we ook een dringend advies: let op elkaar en zorg voor elkaar als je onderweg bent.

De groep, waarmee ik destijds liep, heeft dat in de oren geknoopt: we wachtten op elkaar als er iemand te ver achterop was geraakt, we hielpen elkaar met looptechnieken, we lieten elkaar vrij als er iemand een dag niet mee kon lopen, en we wezen elkaar op de mooie dingen. Op de makkelijke stukken hadden we tijd om met elkaar te praten en elkaar beter te leren kennen. Later hoorden we van de reisbegeleidster dat ze toch niet zo heel vaak een zorgzame groep had meegemaakt. Veel deelnemers kozen voor zichzelf, liepen hun stuk en zagen het dan wel weer.

Pelgrimsteken

Over het pelgrimsteken (pilegrimsmerket) zelf staat een kort zinnetje in het onderzoek. Het is een ingenieuze combinatie van het Olavskruis en de zgn. ‘Valknut’.

 

Olavskruis   

    met

 

Valknut  

   wordt

 

Pelgrimsteken

  

Het Olavskruis hoort bij de heilig verklaarde koning Olav (ca. 995 – Stiklestad, 29 juli 1030), wiens lichaam ooit begraven werd bij Nidaros, nadat hij omgekomen was in de slag bij Stiklestad. Bij het graf gebeurden wonderen en daarom is hij heilig verklaard en werd ‘Nidaros’ –het huidige Trondheim- het belangrijkste pelgrimsdoel in Noord Europa.

De Valknut komt in veel culturen voor en heeft evenzovele betekenissen. Ik ken hem ook als ‘Eeuwigheidsknoop’. In Noorwegen wordt hij langs de rijkswegen gebruikt als aanduiding van een bezienswaardigheid (altijd de moeite waard om even af te slaan). Maar de Apple gebruiker kent deze knop ook van diens toetsenbord als de commandotoets.

Grafisch ontwerper Johanna Figur Waddington (Oslo) vervlocht de beide symbolen tot een uiterst verfijnd pelgrimsteken. Dit teken tref je overal langs de Olavsroute aan, zodat je weet dat je op de goede weg bent.

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke is predikant van de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Gerelateerd

22 februari 2024

We staan iedere dag op #40dagen

Wat blijft er van geloof over als er geen opstanding zou zijn, hoe je je die opstanding ook mag voorstellen? Dan krijgt
12 februari 2024

Samen onderweg naar Pasen – via de app

Samen op weg naar Pasen, met inspirerende teksten en beelden via de app. Schrijf je ook in!.. Lees verder
8 februari 2024

Hier hoor ik thuis, hier ben ik

Jan Berkvens spreekt in dit filmpje met Corrie van Hove uit Oude Wetering, over het sociale aspect van de kerk... Lees v