God, de standvogel

13 augustus 2015
Geschreven door Christiane Berkvens - Stevelinck

Mensen zijn net vogels. Sommigen blijven je je hele leven nabij, anderen raken uit zicht, tijdelijk of voor altijd. Bij vogels staat dat per soort vast. Aan het einde van de zomer vertrekken de trekvogels naar warmere oorden, terwijl de standvogels zich klaarmaken voor de winter. Vogelaars beleven de mooiste momenten van het jaar bij het komen en gaan van de gevleugelde gasten.

Passanten

Bij mensen daarentegen valt niet altijd te voorspellen wie tot je ‘inner circle’ blijft behoren en wie daar, om welke reden dan ook, op een gegeven moment van af gaat. Soms denk je zeker te weten dat iemand voor altijd in je rechtstreekse omgeving zal blijven en blijkt dat niet het geval te zijn. De beoogde blijver blijkt een passant te zijn. De geborgenheid blijkt achteraf van tijdelijke aard te zijn geweest. Such is life natuurlijk, maar fijn is het allerminst.

Een blijvertje

Als Mozes God ontmoet in de woestijn, bij het brandende braambos, draagt deze hem op om de Israëlieten uit de slavernij te bevrijden. Mozes weet maar al te goed dat hij daar de kracht niet voor heeft. “Wie ben ik om naar farao te gaan?”, sputtert hij tegen. De reactie van God is merkwaardig. Hij zegt niet: “Jij bent Mozes en je kunt het.” Nee, God zegt: “Ik zal bij je zijn.” Een definitieve toezegging van nabijheid en verleende kracht. “Ik zal bij je zijn”. God zal bij Mozes blijven, zijn hele leven lang, en zal deze belofte tot het uiterste nakomen. Als Mozes sterft, in het zicht van het beloofde land, is het God zelf die hem met eigen handen begraaft, op een geheime plaats. God als blijver, te midden van talloze passanten. Is er een mooiere liefdesverklaring?

 

GOD AAN

Voor iedere dag van het jaar een bezinnende tekst. GOD AAN is een onalledaags dagboek met spirituele teksten geschreven door honderd verschillende auteurs, allen lid of vriend van de Remonstranten.

bestel voor € 25

 

Over Christiane Berkvens - Stevelinck

Christiane Berkvens - Stevelinck

Christiane Berkvens - Stevelinck (29 maart 1946 - 23 november 2017) was remonstrants predikant in Delft (van 1986 tot 1990), Jongerengemeente Arminius (van 1997 tot 1999), Breda (vanaf 2002) en Rotterdam (van 2009 tot 2017). Zij publiceerde diverse boeken, waaronder 'Erfenis Europa' en 'Marc-Alain Ouaknin, een joodse gids van deze tijd'.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be