God dienen met de mammon, het kan!

28 augustus 2015
Geschreven door Jan Hendriks

Met regelmatig moet ik vergaderen in Utrecht. Eén van de vergaderplaatsen waar ik kom is het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. Als het mooi weer is en ik de tijd heb, loop ik er graag naar toe vanaf het station Utrecht Centraal. Het is een leuke wandeling van ongeveer een half uur langs de Leidsche Rijn. Dit is de oude Rijn die vanaf Wijk bij Duurstede via Utrecht naar Leiden kronkelt en bij Katwijk eindigt in de Noordzee. De Leidse Weg is de straat naar de vroegere Rijksmunt waar altijd onze guldens, rijksdaalders, kwartjes, dubbeltjes, stuivers en centen werden geslagen.

U weet wel, die munten die samen met de Zwitserse tot de mooiste geldstukken van de wereld behoorden. Om de nostalgische herinneringen in ere te houden zijn in het voetpad langs de Leidse Weg vergrote uitvoeringen van de oude munten aangebracht. Dit voetpad eindigt bij het gebouw van de Rijksmunt, een fraaie creatie uit 1911 van de toenmalige Rijksbouwmeester C.H. Peters. Op de voorgevel staat de spreuk ‘het geld hier uit metaal verkregen zij nooit ten vloek, maar steeds ten zegen’.

God en de mammon

Je kunt dan wel niet God en de mammon tegelijk dienen, maar je kunt wel met de mammon God dienen. Op de rand van die gulden stond altijd de wens ‘God zij met ons’. Wat je hier ook van dacht in een land waar scheiding tussen kerk en staat bestaat, er zat toch een goede gedachte achter. Het uitgeven van geld heeft iets met God te maken. Zou er ook een kredietcrises zijn ontstaan als iedereen dit ter harte had genomen?

GOD AAN

Voor iedere dag van het jaar een bezinnende tekst. GOD AAN is een onalledaags dagboek met spirituele teksten geschreven door honderd verschillende auteurs, allen lid of vriend van de Remonstranten.

bestel voor € 25

Over Jan Hendriks

Jan Hendriks

Jan Hendriks, (1943) was leraar scheikunde en rector van de openbare scholengemeenschap in Hoogeveen. Hij was en is actief in diverse Remonstrantse bestuursfuncties, zowel landelijk als plaatselijk.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be