Hoe voorkom je vakantiestress?

Hoe voorkom je vakantiestress?

17 juli 2015
Geschreven door Liesbeth Orthel

Het hele jaar kijk je er naar uit, vakantie. Even vrij, weg van vaste verplichtingen. En, als het meezit, op naar een verblijf in een andere omgeving. De laatste werkweek: Met een realistische planning ga je de zaken te lijf die af moeten. Vooruit kijken, afronden en opruimen, zodat de collega’s niet al te zenuwachtig worden van de stapels die je achterlaat en jij zelf later weer fris kan beginnen. En telkens gebeurt het weer… Niet gedaan wat je had willen doen, dus toch pezen om weg te kunnen gaan. En dan thuis. Iemand regelen voor planten, post en bewaking van het huis. Er komt een vreemde in je huis, toch fijner als het er allemaal een beetje uitziet, schoonmaken en opruimen dus. Had je dat nu maar beter bijgehouden!

De laatste inkopen doen, route plannen en inpakken. Dat inpakken rond ik doorgaans na middernacht af. ’s Ochtends eten klaarmaken voor onderweg, het laatste afwasje, een dweil door de gang, controleren of alles goed afgesloten is. En dan op weg en kan de rust langzaamaan indalen. Goed op vakantie gaan is een hele kunst. En als je het reisdoel bereikt hebt is het een nog grotere kunst om niet in de volgende ‘neurose’ te schieten: te hoge bergen willen beklimmen, op het heetst van de dag een oud stadje bekijken.

Mijn God dwingt mij tot niets

Uiteindelijk draait het allemaal om loslaten, alles nemen zoals het komt, aandacht hebben voor het moment, de wereld en de mensen om je heen. Gewoon genieten en zien dat het leven goed is voor je. Dat heilig moeten, dat leg je jezelf maar op. Niemand of niets dwingt je daartoe. Eigenlijk gek dat je een vakantie nodig hebt om dit (opnieuw) te beseffen. God is de vaste bodem onder mijn bestaan, een diep gevoeld vertrouwen waardoor ik open kan staan voor alles wat op mijn (levens)pad komt. In de zegenbede van St. Patrick herken ik dit vertrouwen en daarom geef ik die graag mee, dat kan nooit kwaad voor onderweg.

De eeuwige is voor jullie,
om je de juiste weg te wijzen
de Eeuwige is achter jullie,
om je in Zijn armen te sluiten
en te beschermen tegen gevaar,
de Eeuwige is in jullie,
om alle gevoel met je te delen
en je te troosten als je verdriet hebt,
de Eeuwige omringt jullie,
om je te beschermen als anderen
over je heen vallen,
de Eeuwige is boven jullie,
om je te zegenen,
de Eeuwige is onder jullie
om je op te vangen wanneer je
dreigt te vallen.
Zo zegent God jullie, vandaag,
morgen en tot in eeuwigheid.

Foto: thornypup

Gerelateerd

4 juli 2024

Actie en contemplatie

Kerkelijk activisme heeft actie en contemplatie nodig om het vol te houden, stelt Jorn den Hertog in zijn proponentsessa
4 juli 2024

Ruimte voor diversiteit

Een samenvatting van het proponentsessay van Aly Meijer, die op 14 juni haar examen deed aan het Seminarie... Lees verd
27 juni 2024

Is er een kans dat de Remonstranten het als kerk overleven ?

Een samenvatting van het essay van Silvio Roduner bij zijn proponentsexamen... Lees verder