Hoe willen 35+’ers kerk zijn?

Hoe willen 35+’ers kerk zijn?

7 februari 2024
Geschreven door Redactie

Verbinding ervaren met de ander, de omgeving en jezelf, elkaar leren kennen, diepgaande gesprekken voeren over wat je raakt, je deel van een gemeenschap voelen, je openstellen voor een groter geheel, voor een inspiratieveld dat niet van jou afhangt, op zoek gaan naar het heilige, leren van een ander perspectief, samen zingen, samen vieren, een glimp van God zien, omzien naar elkaar, liefde ervaren, geloof handen en voeten geven, vertrouwen voelen, een veilige haven ervaren. Wat maakt dat dit kerk is?

Dit en meer werd afgelopen weekend gedeeld. Vrijdagavond 2 feb. tot zaterdagmiddag 16.00 uur waren we met een groep 30/35+ mensen bijeen om bijeenkomsten te ontwerpen voor deze leeftijdgroep, die nu vaak niet meer in de vrijzinnige kerken aanwezig is. Aan wat voor bijeenkomsten heeft deze groep behoefte en hoe zouden die eruit kunnen zien? Wat houdt vrijzinnig kerk zijn eigenlijk in? Wat maakt het kerk-zijn?

Goedemorgen bos

Over deze en meer vragen dachten we na, maar we ervaarden dit kerk-zijn ook, bijv. door om 8.00 uur te verzamelen bij de regenboogvredesvlag van Dopersduin voor een FOREST BATH en naar het begin van het klimduin te lopen en daar het bos te begroeten. Goedemorgen bos, dankjewel voor je paden, mogen wij hier baden? We komen in vrede, jou betreden. Vervolgens klommen we naar boven, lopend in andermans voetstappen door het mulle zand, dat gaat het des te gemakkelijker.

Na wat lichaamsoefeningen boven op de duinen struinden we verder, dieper het bos in. Daar zochten we ieder een plek om tot rust te komen op het zachte mos, onze oren ogen en tastzin gebruikend, de geuren, geluiden en kleuren van het bos in ons opnemend. Hoe bijzonder is het om hier te mogen zijn, met een groep mensen die je nog nauwelijks kent, maar die al zo snel vertrouwd voelt, door wat je oprecht met elkaar deelt, zonder maskers op, door ‘gewoon’ allemaal jezelf te zijn, jezelf te laten zien en te laten horen en door naar anderen te luisteren. Iedereen brengt iets waardevols in. Doopsgezind, Remonstrant en Vrijzinnig.

Hoofd, handen en hart

We bedachten hoe we lokaal en landelijk een interessant aanbod kunnen maken, waarin we van elkaar leren en met elkaar over het leven praten, maar ook ervaren. Activiteiten waarin we hoofd, hart en handen samenbrengen zoals we dit weekend hebben proberen te doen. De komende maanden werken we de plannen verder uit, zodat in 2024-2025 een mooi aanbod voor 30/35+ van start kan gaan.

Wil je meer weten? Stuur een bericht naar toekomst@remonstranten.org

Aly Meijer
Jan Berkvens

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

4 juli 2024

Actie en contemplatie

Kerkelijk activisme heeft actie en contemplatie nodig om het vol te houden, stelt Jorn den Hertog in zijn proponentsessa
4 juli 2024

Ruimte voor diversiteit

Een samenvatting van het proponentsessay van Aly Meijer, die op 14 juni haar examen deed aan het Seminarie... Lees verd
27 juni 2024

Is er een kans dat de Remonstranten het als kerk overleven ?

Een samenvatting van het essay van Silvio Roduner bij zijn proponentsexamen... Lees verder