23 oktober 2017

Kun jij over water lopen?

Geschreven door Willemien de Boer
Inspiratie Foto: Moonjazz Kun jij over water lopen?

Bij de voorbereiding van een viering op mijn school werd mij gevraagd of ik een bijbeltekst wist die bij het thema ‘houvast’ paste. Het eerste waar ik aan dacht was het verhaal van Jezus die over het water loopt. Dat is misschien verbazingwekkend want als er iets geen grond onder de voeten biedt, is het wel water.

Leerlingen in mijn klas halen ook altijd dit verhaal aan als ze willen laten zien hoe belachelijk het is om te geloven. Een mens die over het water loopt! Wie dat gelooft is gek! Als je het verhaal letterlijk neemt is het ook een bizar verhaal. En als het niet echt gebeurd is waarom wordt het dan toch steeds weer verteld? Blijkbaar zit er iets in dat mensen toch, steeds weer, aanspreekt.

Niet echt gebeurd, maar wel waar

Jezus loopt over het water. Zijn geloof in God geeft hem zoveel houvast dat hij dat kan. Het is een beeld. Een prachtig beeld. Ook Petrus probeert het. Hij kan het, even, een paar stappen. Lopen over het water.

Het is misschien niet echt gebeurd, maar het verhaal is wel waar. Dit verhaal laat zien dat als je ergens in gelooft, dat dat houvast geeft. Het geeft  je vaste grond onder de voeten. Als je dat hebt dan kun je bergen verzetten… … of over het water lopen. Niet letterlijk dus, maar als je gelooft in iets of iemand, kun je veel meer dan je dacht.

Geloven in die ene leerling

Ik werk in het onderwijs. Ook op school is belangrijk, dat we geloven in wat we doen, dat we geloven in onze vakbekwaamheid, dat we geloven in de leerling, ook die ene…

Waar geloof jij in? Wat geeft jou vaste grond onder de voeten?  Hou dat vast!

Over Willemien de Boer

Willemien de Boer

Willemien de Boer is lid van de remonstrantse gemeente Delft. In het verleden was zij voorzitter van de kerkenraad in die gemeente.

Gerelateerd