Kunnen wij nog wel op vakantie naar Griekenland? #Grexit

Kunnen wij nog wel op vakantie naar Griekenland? #Grexit

2 juli 2015
Geschreven door Mieke van Elk

Grexit. Zou het? Waar zijn we bang voor? Ik ga er graag op vakantie, zeilen op de Ionische zee is my guilty pleasure: superdeluxe op een jacht, overboord duiken om te snorkelen, dolfijnen en roggen tegenkomen… Heerlijke verse vis eten op het terrasje aan het water van het enige restaurantje in kleine dorpjes aan de kust. De beste manier om te ontspannen na een jaar hard werken. Kan en mag dat nu ineens niet meer, omdat ‘wij’ de Grieken zoveel financiële steun hebben geboden en het nu tijd is om ‘ons’ terug te betalen?

Je gelooft toch bijna niet dat niemand van de Grieken hard werkt: ik heb ze zelf gezien, ’s ochtends vroeg in hun vissersbootje terugvarend naar de haven, als wij net ontwaken. De oude vrouwtjes die ’s avonds laat hun schort afdoen en in zwarte kleding naar de kerk schuifelen. De vriendelijke kok van ons restaurantje die de vis afweegt en per kilo afrekent, voor hij ze in de pan mikt. Zouden zij echt niet bereid zijn te werken om de steun van Europa aan Griekenland terug te betalen? Ik geloof er niets van.

Mijn God is een super optimist

Ik ben een optimist, mijn God ook: ik ga altijd van het goede van de mensen uit. En daarin laat ik me rustig twee of drie keer teleurstellen. Op deze manier sta ik vrolijk in het leven en kennelijk heeft die uitstraling effect: vaak hebben mensen zin om enthousiast met mijn plannen mee te doen. Ik geloof dat het nog wel goed komt met de Grieken. Nee, God zegene de greep niet, hij lost dit soort economisch gedoe niet voor ons op. Maar misschien is dit het toch: keep the faith. In de Grieken, in jezelf. Geloof begint bij jou!

Foto: drriss

Over Mieke van Elk

Mieke van Elk

Mieke van Elk is voorzitter van de Kerkenraad in de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be