Kunstenaar Keith kleurt als Jezus

Kunstenaar Keith kleurt als Jezus

20 juli 2015
Geschreven door Liesbeth Orthel

Keith Haring denkt na over de vraag hoe hij een zo breed mogelijk publiek kan bereiken met zijn werk, want kunst is voor iedereen. Hij gaat tekenen op straat, op lege reclameborden in metrostations. Het publiek is geamuseerd en kijkt graag toe. De politie vindt het minder. Ze deelt bonnen uit en verwijdert zijn werk. Dit kat-en-muis-spel trekt de aandacht. De omstanders kijken uit naar de poppetjes, die overal opduiken. Elke tekening heeft een boodschap: liefde voor de medemens, protest tegen overmacht van het kapitaal, tegen overconsumptie. Ik herken mijn eigen gevoelens.

De rollen keren om. Aan Keith wordt gevraagd om muren te vullen, de ruimte te versieren. Hij doet dit met graagte en probeert er zoveel mogelijk omstanders bij te betrekken. Samen met de bewoners maakt hij hun buurt tot een mooiere plek. Op de muren vertellen zij onder zijn leiding over hun leven en hun wensen voor de toekomst. Kinderen wijst hij tijdens het versieren van hun hangplekken op gevaren en nieuwe mogelijkheden in de stadsjungle.

Een mooiere wereld

Fascinerend in dit verhaal is het omslagpunt: van het illegale etaleren van de eigen inzichten en mogelijkheden, naar het door anderen gevraagd worden om hen deelgenoot te laten zijn hiervan. Precies deze omslag herinnert mij aan de verhalen rondom Jezus’ handelen en werken.

Jezus doet wat hij vindt dat hij moet doen. Hij voelt dat hij een taak in de wereld heeft. Hij gelooft in zichzelf, vertrouwt op zijn eigen inzichten en handelt daarnaar. Maar hij gelooft ook in de ander. De ander voelt dat, werkt mee of volgt. Hij laat mensen met nieuwe ogen naar de wereld om hen heen kijken. Hij laat ze andere mogelijkheden zien, opent nieuwe perspectieven. Beiden hoopten de wereld mooier en leefbaarder te maken: Jezus en Keith.

GOD AAN

Voor iedere dag van het jaar een bezinnende tekst. GOD AAN is een onalledaags dagboek met spirituele teksten geschreven door honderd verschillende auteurs, allen lid of vriend van de Remonstranten.

bestel voor € 25

Foto: jandresg

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be