Maak de wereld weer heel! #advent

Maak de wereld weer heel! #advent

Presentation Sisters Union NE Ireland
30 november 2023
Geschreven door Reinhold Philipp

Heal the world. Make it a better place, zong Michael Jackson jaren geleden. Maak de wereld weer heel! Maak de aarde tot een betere plek! Doe het voor jou en voor mij en voor alle mensen! Er zijn zoveel brandhaarden op de wereld, maar als we vanuit liefde ons best doen, kunnen we ervoor zorgen dat mensen (weer) gaan samenwerken. Liefde en heling. Dat is kort samengevat de boodschap van dit lied.

Kun je eigenlijk nog wel met een goed fatsoen naar dit prachtige liedje van Michael Jackson luisteren? Of zijn woorden citeren? Velen gaan ervan uit dat hij kinderen heeft misbruikt. Maar was hij ten diepste ook niet zelf een getraumatiseerde jongen die met zijn muziek pogingen deed om zichzelf te helen? Begint de ‘heling van de wereld’ vaak niet heel dichtbij bijv. met een beetje ruimte maken voor jezelf en anderen, zowel fysiek als emotioneel/mentaal? Met vriendelijkheid, hulpvaardigheid en oprechte aandacht voor de ander?

Sjalom

Als de engelen na de geboorte van Jezus niet in het Grieks (de taal waarin het evangelie geschreven is), maar in het Hebreeuws van Vrede op aarde zouden zingen, dan zouden zij van Sjalom zingen, dat ook vrede betekent, maar ook heelheid. Meer dan 2000 jaar later hebben de mensen, heeft de wereld nog steeds grote behoefte aan heling. Er zijn zoveel brandhaarden op de wereld, dat je niet meer weet waar je moet beginnen met blussen.

De oorlog in het hart van Europa en het oplaaien van het conflict in het Nabije Oosten laten de maakbaarheidsgedachte van vrede afbrokkelen. Sommigen vragen zich af of dit alles niet in een nucleaire oorlog, in een uitzichtloos Armageddon, in de vernietiging van de aarde door de oorlogszuchtige mens eindigt. Met de klimaatverandering doemde een andere crisis op met nu al vreselijke en ontwrichtende gevolgen in sommige delen van de wereld.

Afbeelding: Presentation Sisters Union NE Ireland

Heb moed en vertrouwen

Op de eerste zondag van advent staan in de lezingen uit de bijbel vaak de eindtijdredes van Jezus centraal. Hij spreekt van vreselijke dingen die zullen gebeuren: oorlogen, aardbevingen, overstromingen. Mensen zullen sterven van angst. Zo bang zijn ze voor wat er met de wereld gaat gebeuren (Lukas 21:26 Bijbel in gewone taal). De bedoeling van deze profetie is niet de aankondiging van de onafwendbare vernietiging van de aarde, want Jezus zegt ook: Wees vol goede moed en vertrouwen als die dingen gebeuren (Lukas 21:28). Wat er ook om je heen gebeurt, ook al zijn de doemscenario’s nog zo verschrikkelijk en angstaanjagend en ook al lijkt de toekomst uitzichtloos, heb moed en vertrouwen.

Willen wij ons met moed en vertrouwen ervoor inzetten dat Gods schepping, de aarde en de mensheid, niet ten onder gaat? Als wij mensen ons gedrag (radicaal) veranderen, zal de aarde misschien weer heel worden. Misschien zelfs een betere plek dan nu.

Heal the world
Make it a better place
For you and for me and the entire human race
If you care enough for the living
Make a better place for you and for me.

Maak de wereld weer heel.
Maak de wereld tot een betere plek.
Doe het voor jou en voor mij

En voor alle mensen.

Gerelateerd

22 februari 2024

We staan iedere dag op #40dagen

Wat blijft er van geloof over als er geen opstanding zou zijn, hoe je je die opstanding ook mag voorstellen? Dan krijgt
12 februari 2024

Samen onderweg naar Pasen – via de app

Samen op weg naar Pasen, met inspirerende teksten en beelden via de app. Schrijf je ook in!.. Lees verder
8 februari 2024

Hier hoor ik thuis, hier ben ik

Jan Berkvens spreekt in dit filmpje met Corrie van Hove uit Oude Wetering, over het sociale aspect van de kerk... Lees v