Mijn God zit in mijn vingers

Foto: Mischelle
16 maart 2016
Geschreven door Marjanneke Beurskens

“God is zo ver weg”, hoor ik gelovigen vaak zeggen. Ze kijken dan naar boven en zoeken hem. Ik hoef niet ver te zoeken want God zit in mijn vingers en hij is zeer talentvol. God heeft goede bedoelingen met mij, want Hij heeft me geïnspireerd om Via Crucis van Frans Liszt op de piano te gaan vertolken. Via Crucis is het lijdensverhaal van Jezus, door Liszt geschreven in veertien staties voor pianosolo. Hij weet als geen ander dat ik zelf weet wat lijden is en het kruis al mijn hele leven – 67 jaar – moet dragen. Daarom kreeg ik het talent van musicienne en pianiste en Hij wandelt dagelijks meer dan vier uur met mij mee over de toetsen van mijn piano. Bij elke statie werkt God mee in mijn vingers en intuïtief geeft Hij aan hoe zijn Zoon geleden heeft. De touche, de aanslag op de piano, dat zijn er wel honderd verschillende tijdens dit werk.

Tijdens het pianospel ben ik meer dan anders bezig met God. Ik heb dat talent mogen ontvangen en mijn geloof speelt zich in mijn vingers af en mijn oren corrigeren alles. Ook voel ik me intens dankbaar voor dit muzikaal geschenk en dat ik dit concert mag geven, het is heel bijzonder. Zo hoor ik mezelf vaker tijdens mijn studie of op pianoles wat schietgebedjes zeggen. Pianospelen is zeer gezond voor lichaam en geest, het bevordert je concentratie en je krijgt er een beter geheugen van, zeker op mijn leeftijd. Zelf geef ik ook pianoles en deel zo mijn talent. Ik gebruik het niet alleen voor mezelf en beleef er een groot plezier aan als mijn leerlingen vorderingen maken.

Gedoopt in muziek

Leerlingen die verstandelijk beperkt zijn zitten ook bij mij. Zij hebben aangeboren afwijkingen in hun armen, schouders of handen. Sommigen kregen een herseninfarct en hielden daar een verlamming aan over. Ze leren met vallen en opstaan – vaak met veel tranen – toch met die verlamde hand pianospelen. Dat is het wonder van God in dit talent. Via deze weg kan ik ook mijn naasten liefhebben en toon barmhartigheid naar de mensen met een handicap, die daardoor nooit op een kunstencentrum of conservatorium terecht kunnen.

Wie is God voor mij? Een goede vriend, waarbij ik me veilig en geborgen voel. Hij geeft me een prachtig talent mee, waarin ik me nooit eenzaam en alleen hoeft te voelen. Ik mag me altijd onderdompelen en word dagelijks opnieuw in muziek gedoopt, vooral religieuze muziek van Bach en Liszt. Wat ben ik een bevoorrecht mens!

Gerelateerd

20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be
7 maart 2024

De ander als venster op Pasen #40dagen

De telefoon gaat. Het is mijn collega met een nieuwe aanmelding. Een huisarts vraagt onze inzet bij een patiënt met een