Spiritueel ontwaken. Hoe doe je dat?

14 september 2015
Geschreven door Redactie

Spiritueel ontwaken, wat is dat eigenlijk? Het lijkt soms alleen voorbehouden aan vertegenwoordigers van oosterse godsdiensten om hier iets zinnigs over te zeggen. Toch kunnen we er ook in het christendom eigenlijk niet omheen. Jezus heeft het er maar druk mee. In de Bijbel schudt hij mannen en vrouwen wakker die geestelijk zijn ingedut.

Een andere term voor spiritueel ontwaken is bewustwording. Mensen delen twee drijfveren. We willen graag gelukkig zijn en we willen begrijpen hoe het zit. Spiritueel ontwaken heeft met dat laatste te maken. Hoe zit het echt in elkaar? Dat gaat niet alleen over inzicht in de wereld om ons heen. Het gaat ook over onszelf. Daarom bezoeken we psychologen, ruimen we oud zeer op of doen we online testen. Wie ben ik eigenlijk? Wat kan ik doen om alles uit mijn leven te halen? Soms zien we heel goed bij anderen wat zijn of haar blinde vlekken zijn of welke stap iemand zou moeten zetten om wat gelukkiger te kunnen worden. Het is de kunst om ook zelf stappen te zetten. Dat is vaak veel moeilijker.

Wat kunnen we zelf doen om spiritueel te ontwaken?

Onze levens zijn als vingerafdrukken. Geen enkel leven is identiek. Natuurlijk kunnen we vergelijkingen maken. We kunnen zeggen dat de een meer lijdt dan de ander. Of je kunt zeggen dat situaties op elkaar lijken maar uitein­delijk is de pijn die jou treft persoon­lijk gekleurd.

Dat geldt ook voor onze vreugde. Dat wat ons vrolijk stemt gaat over jou. In alle gevallen gaat het erom die allerpersoonlijkste kant in beeld te krijgen. Daar niet minzaam over te doen. Of te denken dat je jezelf moet wegcijferen om spiritueel te ontwaken. Het tegenovergestelde is waar. Ontdek eerst wie jij bent.

Ga de confrontatie aan

Met name de moeilijke kanten van het leven zien we liever niet. Maar wie wakker wil worden, kijkt er ook niet van weg. Als wij worstelen met pijn en verdriet is dat niet alleen maar een problematische inbreuk op ons leven. We krijgen de kans om te leren hoe uniek we zijn. De breuken in ons leven verhelderen. Ze brengen aan het licht wat jouw fundament in het leven is. Op wie je steunt.

Ze brengen aan de oppervlakte wat echt belangrijk is en wat niet. Wie verwijlt bij de breuken in zijn eigen leven en er serieus naar kijkt – bijvoorbeeld door hierover met anderen te praten – kan inzicht verwerven in de betekenis van zijn of haar eigen leven. Datzelfde geldt wanneer je je bezint op wat voor jou echt van waarde is om gelukkig te zijn. En ook hier kunnen anderen je van dienst zijn.

Meer mededogen

Spiritueel ontwaken betekent hard werken maar het hoeft niet allemaal uit jezelf te komen. Voor veel mensen geldt dat ze ook naar God of het Goddelijke wijzen wanneer ze onder woorden proberen te brengen hoe je wakker blijft. Alsof het een geschenk is uit de hemel. Je ogen gingen open. Dat deed je zelf. Maar het licht, ook al was het er al die tijd al, dat kwam uit de hemel.

Wie bijgelicht wordt door de hemel, krijgt meer oog voor wat een ander nodig heeft. In alle godsdiensten is spiritueel ontwaken geen egotrip maar ten diepste een weg naar meer compassie en mededogen met ieder die lijdt en sterft.

Bij de Remonstranten ben je welkom. Niet alleen voor ontmoeting, gezelligheid, een mooie lezing of een goed gesprek dat echt ergens over gaat. Je bent ook welkom om wakker te blijven en anderen wakker te maken. Het begint allemaal bij jou.

foto: Jeremy

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

4 juli 2024

Actie en contemplatie

Kerkelijk activisme heeft actie en contemplatie nodig om het vol te houden, stelt Jorn den Hertog in zijn proponentsessa
4 juli 2024

Ruimte voor diversiteit

Een samenvatting van het proponentsessay van Aly Meijer, die op 14 juni haar examen deed aan het Seminarie... Lees verd
27 juni 2024

Is er een kans dat de Remonstranten het als kerk overleven ?

Een samenvatting van het essay van Silvio Roduner bij zijn proponentsexamen... Lees verder