Stille Zaterdag is noodzakelijk

Stille Zaterdag is noodzakelijk

Foto: Arve Sellesbakk via Flickr
16 april 2022
Geschreven door Marthe de Vries

In de Rooms- katholieke Kerk is op Stille Zaterdag de kerk leeg: het kleed is van het altaar gehaald, het tabernakel staat open. Er is geen eucharistie, geen klokgelui. Het is een wonderlijke dag tussen het verdriet van Goede Vrijdag en de vreugde van Pasen.

In zijn boek Van feest naar feest haalt Marius van Leeuwen de Zwitserse theoloog Leonard Ragaz aan die erop wees dat deze ‘tweede dag’ noodzakelijk is; tussen de eerste dag, de dag van de dood en de derde dag, de dag van het geloof in nieuwe mogelijkheden en nieuw leven.

Zo is het ook in ons eigen leven, als we door een hard lot getroffen zijn, dan is er niet altijd meteen troost voorhanden. Dan is, om in de beelden van Pasen te blijven, niet altijd meteen opstanding zichtbaar. Eerst is er een graf met een steen erop, die geen mensenhand bewegen kan: het rauwe, verpletterende verdriet. In de periode van de ‘tweede dag’, de stille zaterdag, moeten de klap van het verdriet en de gevoelens van hopeloosheid die daarbij horen verwerkt worden. Die dag kan, aldus Ragaz, bijvoorbeeld na het sterven van een dierbare, weken, maanden, jaren duren Dan pas komt de derde dag, waarop verzoening met dat lot, dat verlies tot stand kan komen en een nieuw geloof in het leven.

Of zoals M. Stevens dichtte:

Overgave

Soms na een lange strijd

komen we uit

bij een diepe, naakte eenzaamheid

maar, tevens

bij het puurste van onszelf.

 

De strijd en de pijn waren nodig

om de weg vrij te maken

naar de eigen bronnen.

Over Marthe de Vries

Marthe de Vries

Marthe de Vries is remonstrants predikant in de Geertekerk Utrecht

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be