Uitbundig bloeien als mens

Uitbundig bloeien als mens

24 juli 2015
Geschreven door Johan Goud

In bloemen hebben mensen altijd iets ontdekt van hun eigen leven en lot: het tere begin, de weelderigheid daarna, het onvermijdelijke verwelken. Dat blijkt ook in de bijbel. Ik haal twee uitspraken aan. De eerste is dat bloemen ons met de pijnlijkheid van het voorbijgaan confronteren. Zo lezen we in een Psalm:

‘de mens – zijn dagen zijn als het gras, hij is als een bloem die bloeit op het veld.’

Niet meer dan lucht is een mens, zijn dagen glijden als een schaduw weg, zo staat het in andere psalmen.

Maar de bloem van deze psalm treft je bijzonder omdat het zo onuitsprekelijk mooi was, wat er even was en nu alweer verdwenen is. Dat besef van vluchtigheid beheerst de psalmdichter. Tegenover dit verdrietige besef staat de hoop van de profeet Jesaja. De welige bloei van de bloemen laat zien, wat de bedoeling is van deze aarde en van de kwetsbare mensen die we zijn. Kijk maar hoe uitbundig ze bloeien: daar gaat het met de wildheid en de dorre vlakten in onze geest naar toe – lijkt de profeet te willen zeggen.

Goddelijk geduld

We zijn niet tot het laatst toe de prooi van ons eigen gebrek aan geestkracht. De mensheid behoeft niet aan haar eigen leegte en woestheid ten onder te gaan, maar ‘de wildernis zal jubelen en bloeien, als een lelie welig bloeien’. Tegenover het besef van vluchtigheid plaatst Jesaja de hoop op de schoonheid van God. Daar mag je hopen; kijk maar naar de welige bloei van die klaprozen en die lelies. Laten we proberen naar het voorbeeld van de bloemen te leven. Te vertrouwen op een goddelijk geduld dat tijd schenkt. Ons te openen, als de broze en voorbijgaande mensen die we zijn, voor de schoonheid van God.

GOD AAN

Voor iedere dag van het jaar een bezinnende tekst. GOD AAN is een onalledaags dagboek met spirituele teksten geschreven door honderd verschillende auteurs, allen lid of vriend van de Remonstranten.

bestel voor € 25

Foto: Len Radin

Over Johan Goud

Johan Goud

Johan Goud is emeritus predikant. Hij werkte in de remonstrantse gemeente Eindhoven en Den Haag. Daarnaast was hij hoogleraar Religie en zingeving in literatuur en kunst aan de Universiteit Utrecht. Vanaf begin 2017 is hij post-emeritair aangesteld als 'godsdienstfilosoof' bij de remonstranten Den Haag (een aanstelling die mogelijk werd door een erfenis van gemeenteleden).

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be