Vacare Deo: je leeg maken voor God

3 augustus 2015
Geschreven door Yvonne Hiemstra

We gaan weer richting de vakantieperiode. Sommigen van ons zijn al weg, anderen gaan binnenkort op reis en weer anderen komen alweer thuis. De zomer is voor velen een mooie periode, vanwege de vrije tijd die aanbreekt. Maar voor sommigen onder ons, is het ook een moeilijke periode. Kinderen vertrekken, vrienden en bekenden gaan op reis. Met name als je wat ouder bent, kunnen de zorgen over of ze wel heelhuids terugkeren, je bezighouden. Ook vinden sommige mensen het lastig dat hun vertrouwde ritme wordt doorbroken. Vakantie is eigenlijk bedoeld om ruimte te creëren voor ons mensen. Zoals de wekelijkse zondag dat ook doet. Op de zevende dag rustte God uit en gaf ons de opdracht dit ook te doen. Omdat de mens geen slaaf mag zijn van zijn bezigheden of zijn werk.

Er is een tijd om te werken en een tijd om je te kunnen bezinnen en te ontspannen! Vakantie komt van het Latijnse ‘Vacare’. Vacare is een werkwoord, en het heeft te maken met ‘je leeg maken’. In deze betekenis wil het zeggen dat we ons open mogen stellen, en ons over mogen geven aan andere dingen dan de dagelijkse patronen. Door alle drukte die wij hebben, vergeten we wel eens te genieten van de simpele dingen van het leven. Dingen die het leven kleuren en juist zo de moeite waard maken! De geur van die bloemen die je geplukt hebt in de tuin. Of de geluiden van spelende kinderen. Dat kun je ver weg in het buitenland doen, maar natuurlijk ook in je eigen omgeving.

Beschikbaar

De diepere gedachte van het begrip ‘vacare’ is dat we ons beschikbaar stellen. Beschikbaar voor God. Zo wordt vakantie ‘vacare Deo’. Want we mogen ons laten inspireren door Zijn glans die onze wereld verlicht. We mogen God ervaren achter de waarneembare dingen en verwachtingsvol open staan omdat God ons wil aanraken en vernieuwde levensenergie wil geven. Hij is het die ons aan wil raken in onze veerkracht. Laten we dus eens bewust tijd en ruimte maken voor God. Hart en agenda leegmaken van afleidingen zodat we Hem verwachtingsvol kunnen zoeken.

Ik hoop dat we allemaal, thuis of ver weg, een heerlijke zomertijd zullen hebben, en dat we allemaal, ieder op zijn/haar eigen wijze, echt vakantie mogen vieren. Maar ik hoop ook dat als we straks weer terug zijn, we deze rust zullen kunnen vasthouden. Te midden van alle drukte en activiteiten die straks weer op ons af zullen komen. Hoe? Door regelmatig een kruis in onze agenda te blijven zetten. Waarmee we tegen onszelf en anderen zeggen: hier ben ik even vrij. Nu ben ik even samen met Hem. de Bron van het leven.

Over Yvonne Hiemstra

Yvonne Hiemstra

Yvonne Hiemstra was gemeentepredikant en is thans geestelijk verzorger / trajectbegeleider zorg in de eerste lijn.

Gerelateerd

30 maart 2024

Opstanding

Zo heel lang geleden is het nog niet, dat er felle debatten werden gevoerd over de opstanding. Tussen liberalen en ortho
20 maart 2024

In Balans. Uit Balans #40dagen

‘Ben je nog steeds in balans’ vroeg een kennis me toen we via LinkedIn weer contact kregen. Ik voelde een licht prot
13 maart 2024

Waar geef jij je aandacht aan? #40dagen

Nadenken over de vraag: waar richt ik mijn aandacht op in het leven, wat zou dat koninkrijk voor mij, voor ons kunnen be