26 maart 2019

Wat kan beleefd gedrag verfrissend zijn

Geschreven door Huug Laoh
Inspiratie Foto: baldeaglebluff Wat kan beleefd gedrag verfrissend zijn

Sinds een paar maanden mag ik in het centrum van onze prachtige hoofdstad werken, en wel aan de Herengracht. De voorgaande 34 jaar werkte ik ook in Amsterdam, maar toen kwam ik niet verder dan het Amstelstation. In die korte tijd ben ik de stad meer gaan waarderen dan voorheen. Zeker nu het wat lichter begint te worden maken de prachtige grachtenpanden en gebouwen als de Westertoren een enorme indruk op me. Ik sta maar niet al te vaak stil bij de manier waarop het geld is verdiend, nodig om eeuwen geleden die mooie panden te bouwen.

Mis

Er is echter ook wat mis in Amsterdam en dat is het verkeer.  Doordat de stoep vol staat met scooters en Biro’s (een soort overdekte scootmobiel van € 12.000) moet je al regelmatig op de rijweg lopen. Daar kom je dan in conflict met het overige verkeer.  Gek genoeg zijn de auto’s het minst erg; het ergst zijn de (bak-)fietsers en scooterrijders die zich koning van de weg wanen en, als je het vege lijf niet snel redt, je gewoon overhoop rijden. Waarna je ook nog een stevige opmerking mag verwachten. Maar op zich went alles.

Nu mocht ik laatst in Zwolle vergaderen.  Aansluitend bezocht ik met mijn groep de try-out van de vertelvoorstelling van Marijke Broekhuizen ‘Zit er nog rek in?’ Daarna met de trein naar huis.  Wij liepen daar, enigszins zoekend, deels over de weg naar huis. Ook daar kwamen ons fietsers achterop, maar die hielden keurig in en vroegen of ze er langs mochten.  Een eindje verder staken wij de weg over en gaven wij een jonge vrouw die kwam aanfietsen voorrang. Daar had ze recht op, maar ze bedankte ons er voor!

Ouderwetse waarden

Is de opvoeding in Zwolle beter dan in Amsterdam?  Is iedereen in Amsterdam gejaagder en gehaaster?  Worden de fietsers in Amsterdam zodanig getergd door de toeristen, dat ze vanzelf wat onbeleefder zijn geworden?  Hoe zou ik zelf zijn, als ik iedere dag in Amsterdam moest fietsen?

Ik kan die vraag niet goed beantwoorden.  Wel weet ik, dat ik in Zwolle een stuk prettiger over straat liep dan in Amsterdam.  Zogenaamde ‘ouderwetse’ waarden als gewoon rekening met elkaar houden maken het leven echt prettig.  Laten wij deze waarden nog lang met elkaar delen en aan onze jeugd overdragen.  Oubollig hoeft dat niet te zijn;  voelt het immers ook niet prettig om je gewoon beleefd te gedragen? Of ik ooit in Zwolle ga wonen?  Waarschijnlijk niet. Maar op straat zou ik me er veilig voelen.

Over Huug Laoh

Huug Laoh

Huug Laoh was penningmeester van de Commissie 400 jaar Remonstranten

Gerelateerd