Mijn God trouwt ook homo’s

Mijn God trouwt ook homo’s

18 augustus 2015
Geschreven door Redactie

Mijn God trouwt ook homo’s. Dat betekent voor mij mezelf kunnen zijn. Bij de Remonstranten mag ik gewoon echt mezelf zijn. Een kerk waar ze niet zeggen hoe en wat ik moet geloven. En bij de Remonstranten ben je ook echt welkom. Welkom om te trouwen maar ook bij een belangrijk ritueel als de avondmaalsviering. Naar goed remonstrants gebruik wordt nadrukkelijk altijd iedereen, hoe je ook gelooft of juist niet, uitgenodigd om hieraan deel te nemen, dat vind ik zo mooi. Het is een huis van mensen waar ik echt welkom ben om het Mysterie van het leven te vieren, ook dat van mij. – Rinus Gerlofsma, Remonstrant in Utrecht.

Bij de Remonstranten is het huwelijk sinds 1986 opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Daarmee waren wij de eerste kerk ter wereld waar dit kon. ‘Mijn God trouwt ook homo’s’ is één van de leuzen in de campagne van de Remonstranten om duidelijk te maken dat homorechten ons echt aan het hart gaan. In 2010 ontvingen wij de Bob Angelo penning van het COC voor onze inzet. De inzet van de Remonstranten voor de erkenning van homoseksuele relaties is in kerkelijk Nederland nog altijd uniek te noemen.

Homohuwelijk bij andere kerken

mijn god trouwt ook homo'sIn de meeste kerken is de acceptatie van homoseksuele relaties ingewikkeld. Je mag wel blauwe ogen hebben maar je mag er niet mee kijken. Dat is een beetje de sfeer. Homo-zijn wordt gezien als een last die je te dragen hebt. ‘Homo-doen’ is voor veel kerken een brug te ver. In de Rooms-Katholieke Kerk is het homohuwelijk ondenkbaar. Ook in Evangelische kerken en Pinksterkerken wijst men een homoseksuele relatie af.

De Protestantse Kerk in Nederland kent verschillende richtingen van behoudend tot progressief. Daarom kent men daar een compromisregeling rond homo’s. De kerkelijke inzegening van het huwelijk is voorbehouden aan heteroparen, andere relatievormen kennen een zegenbede. De lokale gemeente bepaalt of die zegen voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk is.

Een homoseksuele relatie ligt kerkelijk dus niet overal even gemakkelijk.

Wil je een overzicht van de stand van zaken op dit punt in Nederland? In 2011-  de 25ste verjaardag van de eerste openstelling van het kerkelijk huwelijk – verscheen de gids Coming Out Churches  waarin een overzicht staat van kerken waar paren van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Slechts twee andere kerken in Nederland, de Doopsgezinden, en het Apostolisch Genootschap kennen een volwaardige gelijkstelling van homo- en hetero-relaties.

Trouwplannen

Heb jij trouwplannen? Neem dan gerust contact op. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met een lokale gemeente. Ook medewerkers van het Landelijk Bureau geven je graag meer informatie. Wees van harte welkom!

#LoveWins – Liefde overwint

Liefde overwint. Het huwelijk is God-zij-dank in alle staten van de V.S. opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. De pagina van het Witte Huis op Facebook kreeg zelfs even een nieuwe profielfoto met de presidentiële woning in regenboogkleuren.  Lees verder

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd

5 juli 2024

Een stilte waarin een andere stem kan spreken

Overdenking uitgesproken voorafgaand aan de Algemene Vergadering van Bestuur op 8 juni 2024. Mary Oliver en Dorothee Sö
4 juli 2024

Actie en contemplatie

Kerkelijk activisme heeft actie en contemplatie nodig om het vol te houden, stelt Jorn den Hertog in zijn proponentsessa
4 juli 2024

Ruimte voor diversiteit

Een samenvatting van het proponentsessay van Aly Meijer, die op 14 juni haar examen deed aan het Seminarie... Lees verd